Cor (71) uit Beusichem: ‘Ik ben misschien wel meest getekende model van Nederland’

Mijn hobbyBEUSICHEM - Hij noemt zichzelf graag een creatieve handelsreiziger. Cor van Leeuwen (71) uit Beusichem reisde als vertegenwoordiger het hele land door om supermarkten en drogisterijen te bezoeken. Zijn lunchpauzes bracht hij graag door in een oud dorpje of stadje. 

,,Ik houd van historische panden, bruggen en pleinen. Op een bankje of achter het stuur in de auto haalde ik mijn schetsboek tevoorschijn. Mensen kwamen kijken wat ik deed, maakten een praatje en zo ontstond bij elk dorpsgezicht wel een verhaal. Thuis werkte ik de schetsen uit tot olieverfschilderijen.”

Woordblind, linkshandig en kleurenblind

Cor van Leeuwen.
Volledig scherm
Cor van Leeuwen. © Foto Raphael Drent

De pijprokende Randstedeling begon al jong met schilderen. ,,Ik ben woordblind, linkshandig en licht kleurenblind. Ik had geen idee wat ik met mijn leven moest doen en ging als 13-jarige al werken in de tuinbouw.”

Toen hij later voor zijn werk naar Zeeland verhuisde, nam Van Leeuwen schilderlessen. Hij houdt van de stijl van oude meesters: ,,Beginnen met donkere kleuren om daar overheen lichte aan te brengen. Vaak was ik tot diep in de nacht bezig. Het leek me leuk om er mijn werk van te maken, maar dat lukt bijna geen enkele kunstenaar.”

Van Leeuwen verhuisde later met zijn gezin naar Beusichem in de Betuwe. Toen hij stopte met werken is het schilderen gebleven. ,,Op vakantie maak ik schetsen en foto's van dorpsgezichten. Foto's in de krant kunnen me ook inspireren, zoals balletdansers. Die zien er zo vrij en blij uit.”

Meest getekende model in Nederland

Van Leeuwen zegt gezond te blijven door te sporten en te tuinieren. Ook doet hij vrijwilligerswerk en is hij vaak model op teken- en schildercusussen. ,,Ik denk dat ik misschien wel het meest getekende model in Nederland ben. Ik hou erg van deze hobby. Het geeft me ontspanning. Ik denk dat iedereen naast zijn werk zoiets nodig heeft om in balans te blijven. Doordat je erin opgaat, vergeet je alles. Voor mij is het een therapie, waardoor ik lekker in mijn vel zit. Van elke dag probeer ik sowieso iets moois te maken.”

De levenskunstenaar vindt het lastig dat er zoveel verdrietig nieuws in de kranten staat. ,,Ik wil de dag graag positief en blij beginnen. Ik denk dat mensen dat nodig hebben. Er is al zoveel wat niet meer mag en zoveel wat op ons afkomt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.