Volledig scherm
© Herman Stöver

De beweging van het paard wordt ineens zichtbaar

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Lunteren in de hal van de Lunaruiters werd afgelopen zaterdag voor het eerst het paarden-menconcours 'Lunters Vrouwtje' gehouden. Op de foto in de krant zien we een enkelspan. Of dit ook de winnende combinatie is, lezen we niet maar de foto is een nadere beschouwing waard.

Dynamiek

Niet alleen zien we in één opname helemaal waar het om draait, namelijk een paard, diens tuig, een koets en de menner, maar ook de hal, publiek en stukken van het parcours zijn in beeld.

Fotografisch is er van alles aan de hand, want met bewuste licht- en lens- en plaats- en momentkeuze is dit een voorplaatfoto geworden. Door het gebruik van de groothoeklens zijn de voorbenen van het paard -of is het een pony?- veel groter in beeld dan de achterbenen. Die vertekening komt natuurlijk door de het grote perspectief. Het geeft sterke dynamiek aan het beeld waardoor je ook een gevoel van snelheid krijgt. Die wapperende manen bevestigen dat nog eens. Je kunt hier ook heel goed zien hoe die vier benen samenwerken en dat die voorvoet nog nèt de grond niet raakt.

Bijzondere opstelling

De negentiende-eeuwse fotograaf Muybridge was de eerste die met een heel bijzondere opstelling van camera's en korte sluitertijden wist vast te leggen hoe paarden bewegen, het gaat namelijk te snel voor het blote oog.

Deze foto doet daar aan denken, en tegelijk ook helemaal niet. Want Muybridge fotografeerde het paard recht van opzij, op een veilige afstand, in de zon. Hier stond de fotograaf vlak langs de piste en gebruikte zijn flitslicht. Met flitslicht kan je alle beweging bevriezen. Hier op deze foto beweegt de camera een stukje met de koets mee waardoor de achtergrond enigszins bewogen is.

Flitslicht

Over het flitslicht is meer te denken: die schaduw tussen de benen maakt dat het een uitgeknipt beeld lijkt. Wat vinden paard en menner eigenlijk van die lamp? Het paard draagt oogkleppen om zich niet te laten afleiden door de omgeving. Zou dat flitslicht in zijn ogen hem bevallen?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.