Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

De eerste blik is niet altijd de beste

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Westervoort is iets moois verricht. Marleen Kruitwagen bedacht een manier om jonge meiden te helpen zich zelfverzekerder te voelen. 

Fotoshoot

Het traject dat zij met hen doorliep heet De Heldinnenreis. In vier maanden tijd kwamen de deelnemende meiden in tweewekelijkse praatsessies bij elkaar, om samen door de dingen van het leven te 'reizen'. Deze week werd de reis afgerond, wat gevierd werd met een heuse fotoshoot. Vijf 13-jarigen, Anouck, Danischa, Healy, Didi en Naomi, komen op een mooie plaat, met hun grootste heldin Marleen in het midden. Minstens twee fotografen mochten hun lenzen richten op het zestal.

In het Horsterpark, waar het groen inmiddels vrouwshoog opgeschoten is, werd de perfecte locatie gevonden. Met het groen als rugdekking komen de warme kleurtonen van de gezichten altijd fijn uit. Nu is er met de foto iets opmerkelijks aan de hand. Er is namelijk een grote donkere gedaante die nogal beeldbepalend in beeld staat. Dat zou, als het bijvoorbeeld een filmposter was, nogal dreigend kunnen lijken. 

Twee keer kijken

Roept hij? Schiet hij? Wat dan, foto's toch? Het is per slot een shoot! De glimlach bewijst dat het allemaal dik in orde is. Deze foto gaat dus eigenlijk over het maken van die foto. Maar in de eerste oogopslag zie je hier eerder een frame van een game dan een pose in het park. Twee keer kijken kan geen kwaad. 

Grappig nietwaar, hoe je dan aan de houdingen van die jonge meiden hun zelfverzekerdheid kunt afleiden. Het is ook heel wat om te poseren voor in de krant. Twee fotografen voor je neus waarvan er een zelfs voor je door zijn knieën gaat, in je mooiste outfit zodat je er op je best op staat, wie wil dat niet? Maar er is dus nóg een foto, waar géén extra man het beeld doorkruist. Zou die close-up niet méér voldaan hebben aan de verwachtingen van de meiden?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.