Er is nog volop beweging op de markt in Druten.
Volledig scherm
Er is nog volop beweging op de markt in Druten. © Eveline Van Elk

De foto als tijdmachine

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In deze rubriek bespreken we altijd foto's waar over het maken van die foto of over de techniek iets bijzonders te vertellen valt. Maar vandaag tonen we een foto van vorige week waar niet zo veel speciaals aan is. 

De foto is gemaakt in Druten, op de markt. Hans de Klein, van die fruitkraam, merkt op dat het de hele week lekker druk was. Zoals altijd. De foto is gemaakt alsof we er gewoon zelf bij zijn. Niks vanaf een hoog standpunt, niks vanaf de grond gefotografeerd. Er is geen groothoeklens en ook geen telelens gebruikt. 

Vastleggen wat er aan de hand is

De fotograaf heeft geen extra lampje meegenomen en ook niet extra opgelet of de foto wel strak recht staat. Niemand hoeft te poseren voor de fotograaf en er gebeurt niets opmerkelijks. Het fruit is het fruit dat we altijd eten en de kraam is zoals we die op onze markten altijd zien. Volgens sommige filosofen is dit precies waarvoor de fotografie is uitgevonden: om zonder wijziging van de waarheid precies vast te leggen wat er aan de hand is. 

Op het moment van de opname zag de wereld er zo uit. Heel gewoon. Maar dat was vorige week! Deze week is de wereld op slot gegaan. Niet alleen in Nederland, maar overal. Daardoor is het gewone van vorige week ineens heel bijzonder geworden! Wie had ooit kunnen denken dat de meest normale dingen plotsklaps verdwenen kunnen zijn? 

Alles anders en vreemd

De foto is een tijdmachine geworden, want dat wat erop staat, is bijzonder geworden doordat de werkelijkheid er omheen is veranderd. Om met andere fotofilosofen te spreken: je moet altijd alles fotograferen, want het moment van de foto komt nooit weer zo terug.

Is dat een geruststellende gedachte, dat alles wat gewoon is ook heel bijzonder kan zijn? Maar in deze tijden is alles anders en vreemd en laten we hopen dat dat nooit gewoon wordt. Fotografeer het nu en kijk later terug en verbaas je.