De foto is een verbeelding van een grotere gedachte

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar zit een gedachte of een gevoel achter. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman ontrafelt deze zomer foto’s van lezers en geeft tips voor iedereen met een camera in zijn hand.

De foto die Gerard Houben ons toezond is een raadselachtige foto. Niet alleen kregen we er weinig uitleg bij, dus weten we bijna niets over wat hier op staat. Maar de foto geeft het ook niet prijs. In de krant gelden normaal gesproken de gouden regels dat we moeten weten wie, wat, waar, wanneer, waarom en soms hoe. Alleen dan kan een foto verhalend zijn en gekoppeld worden aan iets wat echt bestaat. 

Klein moment uit de tijd

Volledig scherm
Het jongetje voor de boom. De raadselachtige foto van Gerard Houben © Gerard Houben

Maar wat zien we hier? Een klein stukje van de wereld, met een heel klein mensje er op, staand voor een stukje van een reusachtige boom. De foto is een klein moment uit de tijd. Wat er hiervoor gebeurde weten we niet, wat er hierna gebeurde evenmin. En toch zit er iets spannends in de foto. 

De foto is een soort verbeelding van een grotere gedachte. We weten niet alles, maar wél dat een boom die zo dik is al minstens tientallen jaren oud is. En dat die boom boven de foto nog een heel eind door gaat omhoog. En dat mannetje, dat is een jong mens dat vanzelf ieder jaar een jaartje ouder wordt. En groter. Hij zal de boom niet inhalen, maar het verschil wordt kleiner. Hij kijkt al omhoog alsof hij denkt aan de dag dat hij die boom zal beklimmen. Later, als hij groot is. 

Aanwijzingen

Of misschien wordt hij wel houtvester en moet hij er ooit de bijl in zetten. Hoe dan ook, er is een toekomst, en deze foto gaat over wat nu is en straks misschien zal zijn. Welke aanwijzingen hebben we nog meer? Het ventje is wel heel stoer gekleed. Stevige stappers, klauterbestendige jas en broek, en petje achterstevoren. Nee, deze man komt er wel. 

Wat FOSS betekent weet ik niet, maar de boodschap is duidelijk. Mooi hè, dat een foto tegelijkertijd een ogenblik uit het verleden vastlegt én een blik vooruit kan werpen. Wat zou de maker van de foto aan de hoofdpersoon toewensen? Baas over het bos te worden of straks over de kruinen te kunnen vliegen?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.