De gitaar verveelt Maarten uit Doetinchem nooit: ‘Dit is mijn uitlaatklep’

Mijn werkDOETINCHEM - Als kind wilde hij striptekenaar worden. ,,En drummer. Totdat ik bij mijn oom en tante in Amsterdam kwam, waar een gitaar in de hoek van de huiskamer stond. Ik was verkocht”, zegt Maarten van Schoorl (50) uit Doetinchem, die het instrument mee naar huis mocht nemen. 

En zo geschiedde. ,,Ik was elf jaar en wat aan het prutsen en klooien. Pas vanaf mijn achttiende begon ik fanatiek te oefenen.” 

Virtuoze gitaarspel


In de rubriek ‘Mijn werk’ vertellen inwoners van de regio over hun bijzondere baan

Hij wilde beroemd worden. De wereld zien, net zoals zijn helden: KISS. Ook Jimi Hendrix, Van Halen en Pink Floyd zijn altijd geliefd geweest, met name vanwege het virtuoze gitaarspel. ,,Lesgeven kwam toen nog niet bij mij op.”

Toch is sinds 2007, toen Van Schoorl en zijn vriendin naar Doetinchem verhuisden, de bovenverdieping vooral werkruimte. Hij begon er een gitaarschool. ,,Ik kwam uit de metaalsector en had een week ervoor net getekend voor een jaarcontract. Toen kwam dit op mijn pad.”

Bordeauxrood vloertapijt

Volledig scherm
JV 14052019 Doetinchem Maarten van Schoorl werkplek/ Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Hij verhuisde vanuit Ulft, waar hij al hobbymatig gitaarles gaf, en dacht: ik ga het doen. ,,Het voordeel was dat ik veel schreef en multitrack opnames maakte, waardoor ik de meeste spullen om fatsoenlijk les te geven al in huis had.” 

De wanden van zijn Gitaarschool Progression bekleedde Van Schoorl met bordeauxrood vloertapijt, om het geluid te dempen.

Dan: ,,Omdat ik geen conservatoriumachtergrond heb en mezelf veel heb aangeleerd, kan ik bepaalde technieken eenvoudig uitleggen”, zegt de muzikant die fulltime les geeft aan allerlei doelgroepen. Z’n favoriete gitaar? ,,De Jackson Dinky. Als ik optreed, speel ik op de Gibson Les Paul. Elk gitaarmerk heeft zijn eigen geluid.’'

‘Jongeren liever achter de knoppen’

Gitaarspelen is nu minder populair onder de jeugd dan toen hij rond zijn 18de zelf begon te spelen. ,,Komt door de muziekstromingen. Kijk maar naar de hitlijsten, het zijn met name dj’s. Jongeren staan liever achter de knoppen. Al heb ik wel gelezen dat heavy metal weer meer in opkomst is.”

Ook in zijn vrije tijd, tref je Van Schoorl niet vaak zonder gitaar. ,,Om lessen voor te bereiden, YouTube-filmpjes op te nemen of te oefenen voor de bands waarin ik speel”: Huphter en de KISS-tribute Kissterious.

Gitaarspelen verveelt hem nooit. ,,Het is een uitlaatklep. En het is leuk om mensen te amuseren.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.