Volledig scherm
© Raphael Drent

De glimlach trekt de aandacht... Naar wat eigenlijk?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Soms is een foto niet direct duidelijk. Tenminste, niet direct gekoppeld aan het onderwerp van de tekst. Neem nu dit beeld. In het begeleidende artikel is geschreven over de essen, de bomen die gekapt moesten worden langs de Lalainglaan in Culemborg.

Als altijd lopen mensen dan te hoop. Want een boom, dat is emotie. Dat de essen in Nederland massaal ziek zijn en er - helaas - bijna allemaal aan zullen gaan, wil maar langzaam tot ons doordringen. Het klinkt immers zo naar. Bovendien is een laan zonder bomen geen laan en voordat een nieuwe boom weer groot is, zijn we een generatie verder.

Harten

Ine Rutgers, hier op de foto, heeft samen met nog een paar van de omwonenden heel creatief harten geschilderd op de restanten van de bomen. Zo blijft er iets achter dat vertelt dat de bomen hen aan het hart gingen. Hier is dus een verhaal dat gaat over bomenkap, over een lege laan, over veiligheid, want takken hadden van de bomen kunnen afvallen. Het verhaal gaat zelfs over onveiligheid, want die lege laan nodigt uit tot harder rijden, is de vrees van de omwonenden. En dat alles wordt dan weer aangevuld met een verhaal over hoe de mensen ermee om gaan.

Zo is de foto niet alleen slechts een plaatje bij het praatje, maar een nieuw verhaal dat toevoegt aan wat daar werkelijk gaande was.

Uitgebreid

De fotograaf legt met deze plaat niet alleen vast wat de schrijver er al over geschreven heeft, maar breidt het verhaal ook nog uit. Hoe verwarrend zou deze foto kunnen zijn zonder de tekst over de gekapte boom? Een vriendelijk gezicht dat ons heel aardig aankijkt, met een rood hart geschilderd op een stuk hout, wat kan daar de boodschap van zijn? Met een grote glimlach wordt wereldwijd van alles aangeprezen, maar dit is geen reclamefoto.

Wat zou die automobilist hebben moeten denken van twee grote mensen die op hun buiken in het gras langs de straat lagen, vriendelijk keuvelend, allebei aan een andere kant dezelfde camera inkijkend?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.