Volledig scherm
© William Hoogteyling

De grapjes van de fotograaf

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Culemborg heeft Hans Hartskamp een heel gewoon bedrijf met een enigszins vreemde naam: Dove Kwasten. Het gewone zit hem in het schilderwerk dat er wordt verricht. 

Komische naam

Het bijzondere is dat de medewerkers bijna allemaal een hoorbeperking hebben. Van helemaal doof tot slechthorend, en ook horenden. Daarom heeft hij de komische naam met dubbele betekenis gekozen. Nu zou je kunnen zeggen dat een foto ook altijd in stilte is, want fotograferen, dat is schrijven met licht. Bijna alle andere zintuigen heb je in de fotografie niet nodig. Foto's zijn oorverdovend stil.

Maar natuurlijk wil je er een stapje boven op doen. De fotograaf is de man van de creatieve ideeën en hier is de wagen van Dove Kwasten het decor.

Olijke blik

Het is bijna niet te zien, maar dit zijn toch echt de achterdeuren van de auto. Met Hans die tussen de blikken, rollen, ladders, emmers, potten, flessen en doeken is gaan zitten. Met een olijke blik kijkt hij in de lens. Kraakschone kwasten en een gebruikte emmer. Met die deuren zo op een kier lijken ze ook bol te staan. Alsof de foto met een vertekenende lens is gemaakt. Maar dat is waarschijnlijk gezichtsbedrog.

Waarom is er eigenlijk gekozen voor deze curieuze pose? Die deuren lijken wel op de vleugels waar het bedrijf op vliegt, want er zit groei in de zaak. En dan dat gele krullende lijntje.

Laten we er even van uitgaan dat de schilders in dit bedrijf huizen en niet schilderijen schilderen. Dan is zo'n kronkellijn geen voor de hand liggende aanduiding voor de werkzaamheden. Doordat het slingerlijntje precies over de deuropening loopt is het nu in twee delen gesplitst en zo werden het twéé krullen. Daarom moest Hans in de deuropening zitten! Nu lijkt het wel of hij twee grote gele oren aan zijn hoofd heeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.