Volledig scherm
© Theo Peeters

Directeur staat aan de lopende band vol incontinentiematerialen

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Heijen, een dorp vlakbij Gennep midden tussen Nijmegen en Venray, staat de fabriek van Essity. Daar worden incontinentiematerialen gemaakt in allerlei kleuren en soorten. De journalisten van de krant zijn opgetrommeld om over het bedrijf bericht te doen. 

Trots op de vestiging

Het goede nieuws is dat de fabriek van het hoofdkantoor in Zweden mag uitbreiden met nieuwe productielijnen, maar het is wel jammer dat dat geen nieuwe arbeidsplaatsen oplevert. Directeur Frank Pörteners is enorm trots op zijn vestiging, want dankzij goed werken door alle medewerkers kunnen ze blijven voortbestaan.

Maar wat zien we op de foto? De directeur staat zelf aan de lopende band. Niet in zijn tweedelig pak met das, maar in werk-outfit. Waar is dat personeel dan? Er is blijkbaar fors geautomatiseerd en machines doen het meeste werk. Lopende banden, spiralende glijbanen, rollenbanen en vast wel onzichtbaar maar hoorbaar machinegeluid kenmerken de werkplek.

Scheurende pakjes

Een mooi punt in de fabriekshal is opgezocht voor de foto waar de ingepakte pakken Tena langszoeven. Een pakje is illustratief rechtop gezet. We moeten immers wel weten waar we zijn. In een snelle blik denk je even naar een raceautobaantje te kijken. Achter elkaar aan de bocht om scheurende pakjes, onder het poortje door naar de volgende ronde. Met een iets langere sluitertijd waren het striptekenachtige, kleurige streepjes geworden, vol snelheid.

We weten dat de echte aanwijzingen voor de investeringen uit Stockholm komen. Zou dat ook de reden zijn dat er zo veel blauw en geel te zien is? Dat zijn daar populaire kleuren. Niet alleen van die woonwinkel, maar ook de nationale vlag heeft die kleuren. En dan die twee forse gele 'handen' op de schouders van Frank; zijn dat de ferme handgrepen die hem steunen in het harde werk?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.