Dirk (30) uit Nijmegen doet graag de moves van Michael Jackson op zijn kamer

Welkom in mijn kamerNIJMEGEN - Met acht andere mensen woont Dirk Thijssen (30) in woongroep ’t Span op het Limosterrein in Nijmegen; zes meiden en drie jongens. In het voormalige kledingmagazijn van de kazerne, hebben ouders zo’n 13 jaar geleden een woongroep opgezet voor hun hulpbehoevende kinderen. 

Dirk heeft het syndroom van Down en krijgt hier al 5,5 jaar de begeleiding die hij nodig heeft. Trots laat hij zijn woonplek zien: een mooie ruime woonkamer met keukenblok, slaapkamer en badkamer. Direct valt op hoe netjes het er is. In een kastje staan tientallen vrachtwagenmodellen, aan de muur hangen een das en vlag van Ajax en er staat een groot boeddhabeeld. 

Moves van zijn held

Volledig scherm
Dirk Thijssen. © Gerard Verschooten

Naast een zithoek met een mooie rode bank heeft Dirk een groot bureau in zijn kamer staan. Hij wijst naar zijn mengpaneel. Daar is hij het meest trots op. Soms mag hij muziek draaien op een feestje. Dirk is ook groot fan van Michael Jackson en laat zonder enig probleem moves van zijn held zien.

Boven het bureau hangt een foto van Dirk en zijn broer, die vrachtwagenchauffeur is. Soms mag hij met hem mee. Maar Dirk heeft het zelf ook best druk. Hij werkt als tuinman op een boerderij in Persingen en speelt in een theatergroep. Binnenkort is er een uitvoering. 

Dirk speelt een baviaan en laat meteen zien hoe hij dat doet. Verder sport Dirk elke week met zijn medebewoners. Hij doet aan fitness en vindt boksen het allerleukst. Lekker met handschoenen aan tegen een bal beuken. 

Politiek

En dan houdt hij zich ook nog bezig met politiek. Dirk volgt nauwgezet het nieuws. Vroeger wilde hij al burgemeester worden. ,,Want dan mag je meebeslissen over de toekomst”, zegt hij dan opeens. Dirk heeft het inmiddels geschopt tot voorzitter van de bewonersgroep en opent en sluit met een heuse voorzittershamer elke vergadering.

Elke maandag gaat zijn moeder mee sporten en elke woensdag komt zijn vader. In de weekend doen ze samen leuke dingen. Dirk laat foto’s van zijn familie zien en een prachtig gedicht dat de dochter van vrienden speciaal voor hem maakte. Bij zijn bed staat een foto van een meisje: een nichtje dat helaas niet meer leeft. Daar is Dirk even zichtbaar verdrietig over. Maar even later zwaait hij alweer opgewekt de visite uit. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.