Volledig scherm
© Paul Rapp

Drama met een Bijbelse proportie

zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de Ooijpolder speelt zich een klein drama af. Tenminste, klein voor ons krantenlezers, maar groot voor Björn en Inge. Zij hebben door het wegvallen van hun werk geen woning meer, want ze woonden en werkten op een vrachtschip dat niet meer voor hen vaart. Er was iets met schulden en tekorten. Kortom, narigheid voor dit getrouwde stel.

Een van de mooiste stukjes van ons land

Nu is het gelukkig zomer en dan is buiten verblijven niet per sé een ramp en als je dan in de Ooijpolder terechtkomt dan heb je ook nog eens een van de mooiste stukjes van ons land gevonden.

Maar wat als een natuurlijk lustoord voor de dagelijkse wandelaars geldt, is dat zeker niet voor wie met de strenge arm der wet te maken krijgt. Slapen in de natuur mag nou eenmaal niet. Waarom eigenlijk niet? Een slapend mens verstoort toch niemand? De fotograaf lijkt een toevallige passant, maar was blijkbaar getipt en heeft het vertrek uit de Ooijpolder op precies het goede moment kunnen vastleggen. 

Foto kan helpen voor omstandigheden

Een foto in de krant kan helpen om aandacht te krijgen voor je omstandigheden. Goed dat er fotografen zijn dus! Björn en Inge zijn net die hoge brug over die hen scheidt van de Hof van Eden. Het informatiebord lijkt een verschrikt gezicht dat het niet eens is met de beslissing. Kijk door je wimpers, dan zie je het ook. De tred en de blik van Björn zijn stevig. Inge lijkt minder zelfverzekerd. Maar wat staat ze klein in beeld! 

De fotograaf stond met een groothoeklens vlak vooraan en dan verkleint alles in de achtergrond heel sterk. Zoals ze naar links het beeld uit gaan wordt nog eens benadrukt dat dit geen vooruitgang betreft. Het is namelijk nog onduidelijk waar de tocht nu heen gaat. De hele sfeer van de foto is die van de verjaging uit het paradijs. Dit drama krijgt zo een Bijbelse proportie. Op zoek naar een nieuwe hemel op aarde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.