De kamer van Dymph en Tim.
Volledig scherm
De kamer van Dymph en Tim. © Gerard Verschooten

Dymph en Tim hebben 'een culturele kelderbroedplaats’: ‘Voor onszelf en anderen’

NIJMEGEN - Op haar verjaardag nodigden Dymph Rosenberg (61), uitvaartverzorger, en Tim Geeraedts (64), leraar aardrijkskunde, elk jaar vrienden en vriendinnen uit. Dan gingen de stoelen aan de kant en was er altijd iemand die een lied zong of gitaar speelde. 

Het groeide uit tot georganiseerde verjaardagsoptredens. Ze boden in hun huiskamer een podium aan bevriende muzikanten voor een publiek van intimi. Franse chansons, pop en klassiek, cabaret, poëzievoordrachten, alles kon. 

Maar elk jaar moest de hele kamer leeggeruimd en daarna alles op z’n plek teruggezet. Het werd teveel gedoe, de klad kwam erin.

Souteraintheatertje

De kamer, Rene Pennock, Dymph en Tim. Nijmegen, 18-3-2020 .
Volledig scherm
De kamer, Rene Pennock, Dymph en Tim. Nijmegen, 18-3-2020 . © Gerard Verschooten

Maar het idee bleef. „Er zat een lage kelder onder ons huis”, vertelt Dymph. „We gebruikten die voor opslag en verder eigenlijk nergens voor. Het idee groeide om er een theaterruimte van te maken, waar we weer verjaardagsoptredens konden organiseren. We hebben ‘m laten uitgraven en opgeknapt. De aannemer dacht enthousiast mee.”

,,Mede dankzij hem is het een geslaagd souterraintheatertje geworden, met alles wat je nodig hebt voor intieme optredens.” Er staan wat rijen stoelen, twee theaterspotjes, een kleine zanginstallatie en een digitale piano.

Muziek- of theateroptredens

„We maken inmiddels veel meer gebruik van de kelder”, zegt Tim, „Dymph zingt en repeteert er met spelers van Het Nijmeegs Stadstheater, ik dirigeer het buurtkoor en repeteer er ook met de andere baszangers van het Toonkunstkoor Nijmegen.” 

„Een aantal keer per jaar organiseren we muziek- of theateroptredens. We proberen altijd kwaliteit in huis te halen. De artiesten komen graag, omdat we elkaar kennen, maar ook omdat het publiek vol aandacht is. Dat is bij een caféoptreden anders, met geroezemoes van gasten en het lawaai van de koffiemachines. De optredens zijn altijd besloten, alleen op uitnodiging voor vrienden en bekenden”, zegt Dymph.

Quote

Normaal is het een bron van vreugde en inspiratie. Een culturele broed­plaats voor onszelf en anderen, amateur en professio­neel.

Alles ligt stil

Door het coronavirus ligt nu alles stil. „Normaal is het een bron van vreugde en inspiratie. Een culturele broedplaats voor onszelf en anderen, amateur en professioneel. Een droom, die werkelijkheid is geworden en die helemaal in ons verlengde ligt”, stelt het stel vol vuur.

Tim geniet er ook van als hij alleen is: „Ik kom hier ‘s avonds nog even pianospelen of muziek luisteren voor ik naar bed ga. Even ontspannen.”