Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Een decor waar de hoofdpersoon uitspringt

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Mirjam Schwarz schreef samen met Hans Bouman een boek over haar tante Thea Windmuller uit Winterswijk. Thea heeft in de oorlog, die ze niet overleefde, een dagboek bijgehouden, dat nu de basis vormde voor het boek Ik hoop dat alles weer gewoon wordt. 

Nieuwe en zware ervaring

Het schrijven aan het boek was voor Mirjam een nieuwe en zware ervaring. Trots is ze dat haar boek een 'indrukwekkend monument' is genoemd door Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De presentatie van het boek, nu in de maanden dat we de bevrijding van 75 jaar geleden vieren, is aanleiding voor een groot stuk in de krant, waarbij aandacht wordt gegeven aan de omstandigheden rondom de hoofdpersonen én de emotionele lading die deze geschiedenissen voor de nabestaanden hebben. Een portret van de schrijfster completeert het.

Waarom deze beeldhoek? 

We zien hier Mirjam Schwarz, staand tegen een onbekend stukje muur. Waarom koos de fotograaf voor deze beeldhoek? Kijk eens wat er gebeurt in het beeld. Alle lijnen van het metselwerk komen bij elkaar in het gezicht van de schrijfster. Het lijkt een stralenkrans om haar heen. De onscherpte links vooraan en in de verte is groot, maar precies op het gezicht is -uiteraard - alles scherp.

We tellen makkelijk acht muurvlakken, allemaal precies recht staand als coulissen in een decor waar de hoofdpersoon van deze foto uitspringt. Precies daar waar de achtergrond lichter is staat Mirjam mooi gekaderd.

Diepte in een foto

In de fotografie-opleidingen leren we dat dit de fotografische technieken zijn waarmee we diepte aanbrengen in een foto. Je voelt als het ware hoe de ruimte verloopt, van voor naar achter en verder de diepte in. Laat dat nou ook een van de complimenten zijn die het boek heeft gekregen: dat het zo mooi gelaagd is.

Zo is een foto een visuele vertaling van het verhaal. Bovendien is het een mooi portret in rode tinten geworden.