Volledig scherm
© Herman Stöver

Een Mondriaan als kapstok voor een Z

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

The Coincidenses is een Bennekomse band van zeven leden. Ze treden op in het hele land met Ierse en Schotse folkrockmuziek. Olaf Borsboom, Peter Eijsten en Peter Bouter praten over hun nieuwe cd. De tien verschillende instrumenten die ze bespelen maken de muziek heel divers.

Voor de foto zijn drie leden bijeengekomen. Dit is duidelijk geen optreden, maar zou het hun oefenruimte zijn? 

Gezellig allegaartje

Quote

De lijnen op de muur zijn strak horizon­taal en verticaal, als op een Mondriaans schilderij.

Alles op de foto lijkt tegelijk het resultaat van een gezellig allegaartje én zorgvuldig neergezet. Zoals de trekzak en die gitaar er staan, en hoe de lampen op de muur gericht staan terwijl de muzikanten in het daglicht poseren, dat is uitgekiend.

Het licht in de ruimte komt van rechts. Toch krijgen de mannen ook daglicht van boven, dat zal waarschijnlijk uit een daklicht komen. De lijnen op de muur zijn strak horizontaal en verticaal, als op een Mondriaans schilderij.

Maar volg de blikrichtingen van de mannen eens: van het midden naar links -rechts voor de man- dan schuin omhoog naar rechts naar de middelste man en dan weer naar links naar, ja waar naar toe eigenlijk? Het is niet gebruikelijk in een portret om de foto uit te kijken naar iets wat helemaal te raden overblijft. 

Hoofdletter Z

De fotograaf heeft hier in ieder geval niet hun aandacht getrokken. Maar ze poseren toch echt voor hem. Hun samengevoegde kijklijnen vormen een hoofdletter Z in de omgekeerde volgorde. Ongemerkt vormt die Z-slinger een sterke lijn in het beeld. De foto geeft weinig dieptesuggestie, maar krijgt met die blikken naar elkaar en naar buiten wel dynamiek. Zou het zo zijn dat de middelste man zit te wachten op de overige vier leden?

In de vakantieperiode wil Tom Meerman uw zomerfoto's onder de loep nemen. Heeft u een foto die u wilt voorleggen? Mail die dan naar pagina2@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.