Emiel is molenaar: ‘Molen is grootste machine van Doetinchem’

Bijzondere hobbyDOETINCHEM - Emiel Kuster verveelde zich ongeveer zes jaar geleden, zoals hij het zelf zegt, ‘kapot’. ,,Ik had last van mijn knie en kon niet zo veel. In de zomer vermaakte ik mijzelf met varen, maar ’s winters was dat wel anders.” 

Hij zocht wat anders. Een hobby, zodat hij zich het hele jaar door kon vermaken. Toen de inmiddels 48-jarige Doetinchemmer langs de draaiende wieken van de Walmolen in zijn binnenstad liep, aarzelde hij daarom geen moment. Hij wipte even naar binnen. ,,Of ik niet een handje kon helpen.”

Gek op machines

Volledig scherm
Emiel Kuster in de Walmolen. © theo kock persfotografie

Dat kon zeker, vrijwilligers zijn namelijk altijd welkom. En zo werd de Doetinchemmer molenaar, als hobby. Kuster pakt een dikke papiermap uit de kast en legt het neer op de koffietafel op de molenverdieping waar mensen uitkomen na het bewandelen van een zeer steile trap. ,,Inmiddels ken ik dit hele boekwerk uit mijn hoofd, heb ik het examen gehaald en mag ik na vier seizoenen meedraaien, zelf draaien. Ik heb zelf de sleutel.”

Wat er zo leuk aan zijn hobby is? ,,Ik ben van mezelf al gek op grote machines. En dit is de grootste machine van de stad”, aldus de hobbyist. ,,Van oorsprong ben ik machinist op de zeevaart en in principe is dit hetzelfde als zeilen.”

Klompjes en molens

Daarnaast ontmoet hij als molenaar veel mensen die hij met plezier rondleidt. ,,Ik tref bezoekers vanuit de hele wereld, zoals Canadezen en Russen. Ze willen toch graag klompjes en molens zien hè, hier in Nederland.” Doetinchemmers ziet hij zelden. ,,Niet iedereen is ervan op de hoogte maar zodra de vlag uithangt is de Walmolen, die in principe van iedereen is, te bezoeken.”

De Walmolen (1850) is één van de drie molens die wordt beheerd door de Stichting Doetinchemse Molens en eigendom van Gemeente Doetinchem. ,,De andere twee zijn de molen Aurora in Dichteren en de Benninkmolen aan de Varsseveldse weg.” 

Volledig scherm
26-05-2019 -Doetinchem-hobbyist Emiel Kuster in de Walmolen in het centrum van Doetinchem.-Foto Theo Kock © theo kock persfotografie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.