Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Fotografie is een tijdmachine

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Steenderen wordt gebouwd en dat is te zien. Hoog boven het dorp steekt een staketsel uit dat straks het nieuwe vrieshuis van Aviko zal zijn. Niet iedereen is blij met de komst van dit grote gebouw, maar van de rechter mag het en de vooruitgang, tja die houdt je toch niet tegen. Hoewel, dat is misschien maar hoe je het ziet.

Flexibel geheugen

Het makkelijkst is het om de veranderingen gewoonweg te negeren. Alsof er alleen vandaag is, en er geen verleden was. Het menselijk geheugen is gelukkig flexibel en zeker weten doe je bijna nooit. Vroeger gingen de ontwikkelingen zo langzaam dat je in een mensenleven niet meemaakte dat de wereld onder je vandaan draaide. Maar dat is nu anders!

Ondanks deze bespiegelingen is het wel zeker zo dat sommige veranderingen ingrijpend en blijvend zijn. Dan is het soms moeilijk te ontkennen dat de toekomst de oorzaak is van het verlies van het verleden. Maar daar is iets op gevonden: de fotografie met zijn ijzersterke bewijskracht.

Gelukkig hebben we de foto's nog

Met een oude foto in de hand hou je een band met wat er niet meer is. Daarom: maak en bewaar altijd foto's, want de wereld verandert. Neem nou deze foto: die kan je eeuwig bekijken. Toch is wat er op staat maar een tijdelijk gebeuren. Eerst was er niets, nu ja, alleen het dorp. Sinds afgelopen week staat dit bouwpakket op zijn plaats, en straks staan er muren omheen. Dan kan je de komende decennia enkel zeggen: gelukkig hebben we de foto's nog.

En als je dan weer een afbeelding wilt hebben van de onbedorven skyline van het dorp, dan ga je aan de slag met een tekendoos, óf met photoshop natuurlijk. Wie dat te moeilijk vindt moet geduld hebben tot het vriesgebouw weer verdwijnt en de kerktorens opnieuw de hoogste toppen zijn. Als die tenminste langer blijven staan.

Wacht maar af, wil de foto zeggen, de donkere wolken pakken al samen voor de ene, óf voor de andere.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.