Volledig scherm
© Rolf Hensel

Fred maakt in zijn onderbroek het mega-aquarium schoon, maar kijkt uit voor de giftige roggen

Hij moest er zijn héle huis voor verbouwen, maar nu heeft Fred Lohmuller (51) uit het Gelderse Elst precies wat hij wilde hebben: een gigantisch zoetwateraquarium, midden in zijn woonkamer.

Van drie kanten kun je naar de vissen uit Zuid-Amerika kijken. Roggen, meervallen en andere soms kleurrijke tropische vissen zwemmen rond tussen woeste stukken hout. ,,In deze bak van 3 bij 1,50 meter en 1,40 hoog gaat 3500 liter water. Ik heb de vloer met betonblokken verstevigd, want er rust hier een gewicht van 6000 kilogram op een oppervlak van 5 vierkante meter”, zegt Lohmuller .

,,Achter in het aquarium heb ik een biologisch filter, een mengkraan, een verwarmingssysteem en een pomp ingebouwd. Alles werkt automatisch. Om de dag wordt 1000 liter water ververst. Ik heb er een aparte stroomgroep voor aangelegd. Wel heb ik geprobeerd het zo zuinig mogelijk te doen, met ledverlichting,controllers en tijdschakelaars.”

Garnalen en mosselen

Maar met het bouwen alleen ben je er nog niet. De vissen moeten twee keer per dag worden gevoerd en krijgen garnalen, spiering en mosselen, die Lohmuller in de vriezer bewaart. Maandelijks gaat er 5 kilogram doorheen. Ook moeten de ruiten regelmatig worden schoongemaakt.

,,Ik stap dan in mijn onderbroek in de bak, dat werkt het best. Maar ik moet oppassen voor de roggen. Deze kleine soort heeft een giftige stekel aan de staart. Een steek voelt als die van een hoornaar. Niet prettig, dus.”

Quote

De tropische vissen uit Zuid-Amerika heb ik altijd het mooist gevonden

Fred Lohmuller

Eigen aquariumbakjes

Waar komt die fascinatie voor vissen vandaan? Lohmuller vertelt dat hij als kind van 6 al vissen had. ,,Mijn vader had ook aquaria. Toen ik 20 was, ben ik bij een aquariumzaak in Lent gaan werken. Later kwam ik in de glashandel van mijn vader terecht. Daar leerde ik mijn eigen aquariumbakjes bouwen. De tropische vissen uit Zuid-Amerika heb ik altijd het mooist gevonden. Ik heb nu gekozen voor verschillende, wat kleinere soorten. Deze vissen worden 35 tot 90 centimeter lang, zoals de zwarte arowana of drakenvis. Maar die soort groeit heel langzaam. Als ze te groot worden verkoop ik ze of ik ruil met vrienden.”

Via Facebook kwam Lohmuller in contact met een groep liefhebbers uit het hele land. ,,We helpen elkaar al heeft ieder zijn eigen voorkeur. Er worden ook veel vissen onderling uitgewisseld. De vissen kosten soms honderden euro’s. Ja, het is geen goedkope hobby. Maar ik geniet hier dagelijks zo van. Het geeft me echt rust. Het is soms net of ik bij Burgers’ Zoo zit. Uren kan ik naar de vissen kijken. Ik herken inmiddels ook hun gedrag. Elke vis heeft zijn eigen manier van doen, alleen al hoe ze eten. Naast mijn baan in de jeugdzorg geeft dit echt ontspanning.”

Regelmatig verandert Fred Lohmuller van vissenbestand. ,,Maar ik wil het wel zuiver houden. Een kogelvis zou leuk zijn, maar die komen uit Afrika, hè. Dat kan niet bij mijn Zuid-Amerikaanse soorten, vind ik. En de roggen, ja, die prachtige beesten blijven mijn favorieten.’’

Volledig scherm
pagina 2 mijn hobby, Fred heeft een zeer groot Aquarium in de kamer staan. © Rolf Hensel