Volledig scherm
© Theo Kock

Gelukkig hebben we de foto's nog

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Afgelopen woensdag zat heel -nou vooruit, half - Nederland voor de televisie om het wonder van de ArenA te gaan aanschouwen. Ajax speelde tegen Tottenham Hotspur de return van de halve finale van de Champions League en ze hoefden maar weinig te halen om naar de volgende ronde over te mogen.

Finale lag voor het oprapen

Het bereiken van de finale in Madrid lag voor het oprapen. Prijs nummer twee kwam steeds dichterbij, na de beker. Het kampioenschap kan trouwens nog steeds ook. En dan de Johan Cruijff Schaal. Kortom, het zou een mooi hoofdstuk in een fraai voetbaljaar worden, die avond. 

De kranten waren er al dagen, weken vol van, tot zelfs in het buitenland aan toe. Zelfs in de niet-Ajax-regio's van Nederland liep de koorts op. Wat een fijn gevoel van spanning was dat, zittend voor de buis. Na vijf minuten al legt De Ligt het leer langs Llores onder de lat. Lekker. Wie zal toen niet zijn armen de lucht in hebben gegooid?

In partycentrum Plok in Didam was de vreugde bij deze dames-Ajax-fans groot.

Snel als een spits

De fotograaf was erbij en legde het vast. Zag hij het aankomen? Vast wel, maar dat ging zo snel dat de foto alleen maar in een split-second gemaakt kan zijn, waarbij alles al vooraf moest zijn ingesteld. Scherpte, beeldhoek, flits, diafragma, alles. In deze foto staat alles ook nog recht. Snel als een spits, deze flits. Na een half uur was er nog ineens een kans op zo een foto toen Ziyech de bal tussen de palen krulde. Maar daarna was het over.

De nagelbijtende zenuwslopende tweedehelftkijkers hebben niet meer spontaan zo hoeven juichen. Sterker nog, het zal wel weer heel lang duren voordat we weer zo massaal voor die roodwitten voor de buis kruipen.

Maar gelukkig hebben we de foto's nog. Daarop zien we hoe geweldig het succes voelde. Toen. Totdat het allemaal voorbij was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.