Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Groepsportret met Saskia als hoofdpersoon

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Doesburg werkt Saskia ter Welle als modeontwerpster. Onlangs kreeg ze volkomen onverwacht een uitnodiging om in Bangkok mee te doen aan een evenement waar mode van zijde wordt getoond.

Een flink stuk van speciale Thaise zijde kwam haar kant uit en daarmee is ze aan de slag gegaan. De Nederlandse ambassadeur en zijn vrouw én Miss Nederland Rahima Dirkse lopen straks op de catwalk in haar creaties. Hoe de organisatoren haar wisten te vinden is een raadsel, maar onze fotograaf bracht aan haar een bezoekje.

Grote glimlach

Die grote glimlach zal de komende tijd niet vaak van het gezicht van Saskia verdwijnen. Dat is voor de foto natuurlijk wel zo gezellig. In haar zaak is nóg een fotograaf aan het werk. Die staat een model in een van de jurkjes van Saskia te fotograferen. Boven het hoofd van het model hangt een beauty dish. Zo heet die lampenkap waarmee ieder gezicht er net ietsjes vriendelijker - want zachter - uit komt te zien. Die kap is een vast uitrustingsstuk van iedere mode-, portret- en glamourfotograaf.

We zien hem met een telelens staan te werken. Maakt hij op dit moment dan een portret of komt het model toch net van teen tot kruin in beeld doordat er genoeg afstand is tussen hem en haar?

Jurkje

Met die twee mensen net in de onscherpte zien we helaas niet precies hoe het jurkje is, dus moeten we toch echt naar de show toe om er meer van te weten. Waarom staat Saskia daar eigenlijk midden tussen in, en dan ook nog eens met de deur in haar handen?

Komt onze fotograaf net aanlopen en schiet hij meteen zijn foto, omdat hij snel weer verder moet naar de volgende klus? Is Saskia zo druk dat ze geen tijd voor ons heeft? Fotografeert hij haar bij de deur waar het buitenlicht nog net valt? Of heeft ze wellicht op verzoek van de krantenfotograaf die deur precies in die stand gezet dat hij zelf in de reflectie ook nog net even zichtbaar is? Zo is dat ene portret toch nog een groepsfoto vol verschillende verhaaltjes geworden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.