Volledig scherm
Marian Bax in haar atelier in Molenhoek. © Ed van Alem

‘Ik ben als het ware in gesprek met het schilderij’

Mijn werkplekAls klein meisje vond Marian Bax (62) uit Molenhoek het al geweldig om te schilderen. ,,Dan hing ik een stuk papier aan de muur, zodat ik kon werken zoals echte schilders doen. Naast mijn werk als medisch maatschappelijk werker en als trainer van eerstelijns hulpverleners ben ik altijd blijven schilderen. Sinds midden jaren 90 exposeer ik regelmatig.”

Na de verhuizing van Malden naar Molenhoek heeft ze nu een grote ruimte voor haar hobby. ,,Regelmatig ben ik in mijn atelier aan het werk. Ik kan helemaal opgaan in het schilderen. Het geeft me een heerlijk gevoel van vrijheid. Het intuïtieve heeft me altijd geïnteresseerd. Zo werk ik ook met verf. Ik span een doek op en maak een onderlaag van acrylverf, meestal met twee kleuren. Dan is er een soort chaos ontstaan en ga ik kijken. Met olieverf ga ik dan verder.”

Quote

Ik span een doek op en maak een onderlaag van acrylverf, meestal met twee kleuren. Dan is er een soort chaos ontstaan en ga ik kijken

Marian Bax

Kijken, voelen, kiezen, doen

Schilderen is vooral kijken, stelt Bax. ,,Kijken, voelen, kiezen en doen, dat zijn mijn stappen. Ik ben als het ware in gesprek met het schilderij. Door te kijken voel ik wat het schilderij nodig heeft. Ik gebruik veel heldere kleuren. Die geven het licht terug, wat een positieve uitstraling heeft. Vaak zie ik een vorm , een beweging, en zoek ik naar diepte en balans.”

Ze schildert ‘vanuit haar buik’ en weet daardoor nooit van tevoren wat ze gaat maken. Het een roept het ander op. Vaak verrast ze zichzelf. ,,Ook draai ik het doek regelmatig waardoor er een heel ander, soms nog spannender beeld ontstaat. Soms zie ik dan plots wat het moet worden.”

Prikkelen

Naast schilderen houdt ze zich ook bezig met het boetseren van koppen en fotografie. Af en toe geef Bax workshops en organiseert ze exposities en kunstroutes, zoals voor Kunstgroep Kolonie Plasmolen. ,,Ik vind het heel leuk om anderen te inspireren tot intuïtief schilderen. Ik leer ze kijken en voelen en prikkel ze graag. Mensen zeggen weleens dat mijn schilderijen groter zijn dan het doek.”

Meer info: marianbax.nl.