Volledig scherm
Koen de Vree aan het opknippen. © Raphael Drent

In de tuinbouw zit je op wolken

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Rivierenland staat bekend om zijn fruitbomen en boomkwekerijen. Kwekerij Crum hanteert de nieuwste teeltmethodes en draagt de kennis daarover graag over aan jonge leerlingen die het vak nog moeten leren. 

Vrijheid van beeldkeuze

De provincie maakt zich ondertussen zorgen over de aantrekkelijkheid van het kweek- en teeltvak en heeft een project ‘leren en innoveren in de tuinbouw’ in het leven geroepen. De krant geeft bericht over dit initiatief en daar hoort beeld bij. De fotograaf kan dan kiezen of er een groepje leerlingen in beeld komt of dat de beleidsmakers trots hun projectplan aanbieden aan de sectorvertegenwoordigers. Of dat de aantrekkelijke economische positie van de tuinbouwers getoond wordt ,of dat er lachende kwekers in de velden lopen. 

Gelukkig is er vrijheid van beeldkeuze, maar we willen als krantenkijkers natuurlijk wel iets leren van een foto dat relevant is bij het verhaal. Wat doet medewerker Koen de Vree hier eigenlijk? Volgens het oorspronkelijke bijschrift is hij bomen aan het opknippen. Dat is op zichzelf een lastig begrip waar zelfs het woordenboek van van Dale geen uitleg bij heeft. Veel kappers kennen het woord wel en bedoelen dan áfknippen. Je kunt je voorstellen dat van knippen iets alleen maar kleiner kan worden. Het is maar goed dat de foto hier uitleg geeft, want opknippen maakt tenminste de bomen op deze kwekerij mooier. Is dat de kern van de boodschap? Dat werken in de tuinbouw gericht is op het verfraaien van de bomen?

Rustgevend

In deze foto valt vooral op dat het beeld zo aangenaam rustgevend symmetrisch is. De stilte druipt van het beeld. Links en rechts zijn ongeveer gelijk en de knipper staat stil in het midden. Met boven zich uit die ene opgeknipte boom die niet alleen boven de andere bomen uitsteekt maar ook nog eens een pufje wolk de hoogte in lijkt te spuwen. Alsof eventjes het stoomkraantje is opengezet. Of zou het een zucht zijn van zorg om de onzekere toekomst die zonder nieuwe verzorgers dreigt? Het is een zalig zomers beeld dat de jongelui zal mogen verleiden om een toekomst met de voeten in de klei te verkiezen boven elk ander bestaan. Er hangen geen donkere wolken boven de tuinbouwsector al hadden we afgelopen zomer wel vaker van dit soort wolkenmakers willen zien.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.