Volledig scherm
PREMIUM
Jan Willem Weiss © Jan Ruland van den Brink

Jan Willem (59) uit Westervoort leeft in soort museum: ‘Hier liggen zoveel herinneringen’

WESTERVOORT - Ouderwetse hobbelpaarden, oude kopjes, beelden en leesplankjes en een piano uit de negentiende eeuw. Jan Willem Weiss (59) leeft in zijn woning in Westervoort in een soort museum. ,,Hier liggen zoveel herinneringen.”

‘Jan Willem Weiss-museum', prijkt er al direct op een bordje aan zijn voordeur. Bij binnenkomst wordt duidelijk dat hier niets aan gelogen is. Zijn huis is één grote etalage met oude spullen, de meesten nog uit de tijd van zijn moeder. 

Quote

Ik struin rommelmark­ten af, ga naar boekenmark­ten. Op internet koop ik juist niks.

Jan Willem Weiss

Fan van verzamelen

Volledig scherm
Jan Willem Weiss. © Jan Ruland van den Brink

,,Mijn moeder was zuinig. Haar inkomen was minimaal en aan spullen weggooien deed ze niet.

Ook was ze enorm van het verzamelen. Ze ging rommelmarkten af en kocht van alles: beelden, kopjes, bordjes, schilderijen”, vertelt hij. 

,,In 1975 ging ze hier al met m’n vader wonen. Hij overleed al vroeg. Ik woonde een aantal jaar ergens anders. Maar in de jaren vlak voor mijn moeders dood ben ik terug bij haar gaan wonen, om haar te helpen.”

,,Na haar overlijden in 2009 heb ik alles leeggehaald. Onbewust zette ik later alles op dezelfde plek terug. Dat voelde vertrouwd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.