Janny (86) vond tijdens de oorlog een eierdopje tussen de puinhopen: ‘Alles was verwoest en dit vond ik’

Mijn dierbareARNHEM - Een oranje, porseleinen eierdopje siert de letterbak in de woonkamer van Janny Vos-Den Boer (86) uit Arnhem. Ze vond het dopje aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tussen de puinresten van haar ouderlijk huis. Ze was toen 11 jaar.

Vos-Den Boer komt uit Middenmeer, een dorp in de Noord-Hollandse polder Wieringermeer. Twee weken voor het einde van WO II werden de inwoners gewaarschuwd dat de Duitsers de dijken zouden opblazen.

,,Op 17 april 1945 hoorden we via een omroeper dat we zo snel mogelijk moesten vluchten. We waren met zijn achten, het negende gezinslid was op komst. Maar behalve wat fietsen hadden we geen vervoer.”

‘Alles was verwoest’

Janny Vos-Den Boer
Volledig scherm
Janny Vos-Den Boer © Erik van 't Hullenaar

Familie Vos kon voor een paar zakken tarwe met twee Amsterdammers mee op hun paard en wagen. ,,Overal heerste chaos. We gristen gauw onze matrassen, dekens en wat kleding mee.”

De Duitsers bliezen een groot gat in de dijk, waardoor het IJsselmeerwater de polder in stroomde. Toen de oorlog was afgelopen, kon Vos-Den Boer met haar vader terug naar het ouderlijk huis. 

,,Op een zaterdag stapten we op de fiets. Bij aankomst bleek alles verwoest. Het is nu nauwelijks meer voor te stellen. Van ons huis was amper iets over, het had langdurig in het polderwater gestaan." Vos-Den Boer zocht met haar vader naar bruikbare voorwerpen. Plotseling zag ze een oranje eierdopje. 

Quote

Op 17 april 1945 hoorden we via een omroeper dat we zo snel mogelijk moesten vluchten. We waren met zijn achten, het negende gezinslid was op komst. Maar behalve wat fietsen hadden we geen vervoer

Janny Vos - Den Boer

Verkleurd

Het was onderdeel geweest van een setje van zes met een schaaltje, weet ze nog. ,,Het dopje was een beetje verkleurd door het water, maar verder was het volkomen intact. Dat was een bijzonder moment. Zelfs mijn vader was ontroerd. Dus ja, dit eierdopje is me heel dierbaar."

Ook een dierbaar voorwerp? Mail naar pagina2@gelderlander.nl.