Jantien (54) is hondenfotografe: ‘Ik probeer honden zo puur mogelijk te fotograferen'

Mijn werkplekNIJMEGEN - Het begon met een kat. Toen kreeg ze een hondje uit Griekenland. Nu heeft Jantien van Dam (54) uit Nijmegen vier honden en zes katten. Daarnaast is ze professioneel hondenfotograaf. ,,Ik ben een enorme dierenliefhebber", legt ze uit, ,,en weet heel veel over hun gedrag, met name dat van honden. Het meest houd ik van de gemengde rassen."

Van Dam had vijftien jaar een hondenuitlaatservice maar moest er, wegens ziekte, mee stoppen. ,,Ik fotografeerde de dieren al graag en toen ik opknapte, ben ik begonnen met mijn eigen studio in Nijmegen.”

Studio in Groesbeek

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Ze opende onlangs een nieuwe fotostudio in Groesbeek. Aan de wanden hangen portretten van verschillende honden, er staan een paar opvallende stoelen en er is een laag podium. ,,Meestal maak ik portretten. Het mooist worden die als de dieren erbij gaan zitten. Ik trek er veel tijd voor uit. Ik laat de hond rustig rondsnuffelen. Zo kan hij wennen. Dan ga ik aan de slag.” 

,,Het baasje mag assisteren. Ik zet de radio uit en blijf heel stil. Met zachte geluidjes trek ik de aandacht van de hond. Met een aai of hondensnoepje beloon ik hem vervolgens. Ik probeer het zo puur mogelijk te houden. Mensen moeten hun huisdier echt in het portret herkennen."

Blind aan één oog

Een lichte voorkeur heeft ze voor oudere honden en hun (oudere) baasjes. Ze stelde het boek Old and Wise samen, vol buitenportretten van honden boven de 10 jaar. ,,Ik zou ook wel portretten van andere dieren willen maken. Katten, pony's, biggen; het kan met alle sociale dieren.”

Vorig jaar leek het even op te houden voor Van Dam. ,,Ik werd plotseling blind aan een oog. Daarna volgde het andere en geen enkele arts wist wat er aan de hand was. Gelukkig kwam het zicht na verloop van tijd terug. Ik ben altijd een optimist gebleven en kijk naar wat ik wél kan. Gelukkig vind ik telkens weer de kracht om aan tegenslagen een positieve draai te geven."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.