Rapper Jolan van Zanten.
Volledig scherm
Rapper Jolan van Zanten. © Paul Rapp

Jolan rapt over het leven met een Wajong-uitkering: ‘Schaam je daar niet voor’

NIJMEGEN - ‘Ik heb een wajong, ik heb een motherfucking wajong.’ Nijmegenaar Jolan van Zanten (22) rapt het vol trots in zijn nummer Wajong, waar onlangs de videoclip van is verschenen. 

Hij wil met het nummer de vooroordelen weg nemen die er bij sommige mensen nog bestaan over mensen met een uitkering. ,,Schaam je er niet voor als je leeft van een uitkering. Die boodschap wil ik meegeven.” 

‘Allemaal wat langzamer’

Jolan van Zanten.
Volledig scherm
Jolan van Zanten. © Paul Rapp

Hij kan er zelf over meepraten. Vanwege het Cowden-syndroom waar hij aan lijdt, heeft hij onder meer een leerachterstand, slappere spieren en een grotere kans op kanker. In het dagelijks leven gaat het ‘allemaal wat langzamer'. Een vaste betaalde baan zit er daarom voorlopig niet in voor Van Zanten. 

Dus leeft hij van zijn Wajong-uitkering, naast zijn dagarbeid in de horeca. ,,Betaald werk lukt voorlopig nog niet. Ik heb ook een leerachterstand. Ik snap dingen wat minder snel dan anderen.”

Door zijn positiviteit is zijn beperking Van Zanten niet tot last in het dagelijks leven. Hij geniet van elke dag.

Zijn grote uitlaatklep: rappen. ,,Ik kan er mijn ei heel goed in kwijt. Vijf jaar geleden kwam ik met Belgische rap in aanraking. Ik vond het geweldig. Voor die tijd stortte ik me vooral op voetballen. Ik deed dat op hoog niveau.”  

Veel reacties

Voor het nummer Wajong maakte zijn neef drie jaar geleden al een beat, waarop Van Zanten een refrein zong. Het bleek te werken. Nu, drie jaar later, is er een clip opgenomen bij de Stevenskerk. Doordat die clip nu ook uit is, staat de rap opnieuw in de schijnwerpers. ,,Ik krijg al veel reacties. Geweldig is dat.”

Dat er zat positieve kanten zitten aan het leven van een uitkering, merkt Van Zanten ook. ,,Met het nummer wil ik een positieve draai geven aan hoe het is om met een uitkering te leven. Je bent niet afhankelijk van een baas, bijvoorbeeld, en bent verzekerd van geld.

Ik wil ook meegeven dat mensen in het oordelen over mensen met een uitkering naar de persoon zelf moeten kijken. Niet naar het toevallige feit dat die persoon van een uitkering leeft.’'

Quote

Ik wil meegeven dat mensen in het oordelen over mensen met een uitkering naar de persoon zelf moeten kijken. Niet naar het toevallige feit dat die persoon van een uitkering leeft

Jolan van Zanten, Rapper

Grote hobby

Vrijwel elke dag is Van Zanten bezig met rap. Het is zijn grote hobby. Zo nu en dan treedt hij ook op. Als hij op het podium staat, straalt hij als geen ander.

,,Veel mensen met een beperking zijn tot meer in staat dan sommigen denken. Ik wil laten zien aan anderen die in dit schuitje zitten: ‘ook jou kan dit overkomen. Ook jij kan op dat podium staan.’'

Één grote droom heeft Van Zanten nog: optreden in het Nijmeegse poppodium Doornroosje. ,,Dat is zo’n vette locatie. Ik hoop dat het ooit nog op mijn pad komt.’’  

Bekijk hieronder de videoclip.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.