Volledig scherm
© Raphael Drent

Kan je zien hoe muziek klinkt?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

De band Deposit heeft het regionaal muziekconcours Parel van de Betuwe gewonnen en mag 'dus' optreden op Appelpop. Een droom komt uit na het harde werken van de bandleden Dieter Kieft, Mark van Gelderen, Erik Jeroense en Martijn Lievense. Ze hebben bovendien hun eerste zelf geproduceerde EP uitgebracht. Alle reden voor een foto in de krant.

Bier over je kleren

Als je de foto niet gezien had, kon je nog denken aan vriendelijke liefdesliedjes, klassiek samenspel of Hollandse piratenmeezingers. Maar zoals het jongelui betaamt gaan ze hun eigen weg en deze is duidelijk: hard. De muziek is punky hardcore, metal en hiphoppig. Zoiets. Bij zulke muziek hoef je niet netjes in je mooie pak op te treden om pas na afloop op het enthousiaste applaus te wachten. Stampen en joelen, schreeuwen en bier over je kleren, dat is meer de sfeer. 

De fotograaf heeft dat lekker verbeeld door de jongens mee te nemen naar het toilet. Daar komt iedereen wel eens, maar het is ook voor deze gasten niet waar ze gewoonlijk optreden. Microfoon, gitaren, drumsticks, bier en peuk gaan gewoonlijk niet mee naar de plee. Scabreus gedrag past nog wel bij deze locatie. Door de chaotische beeldopbouw, lekker veel diepte, laag naar hoog kijkend, schuine lijnen en wijkende vlakken, en ook wel door het onflatteuze licht wordt de stemming duidelijk. Toen deze stijl in de jaren 70 werd geïntroduceerd, schrokken we er heel erg van, maar nu vinden we het gewoon 'een keuze', waarvan de elementen bekend zijn.

Iets fysieks

Is het dan een inkoppertje voor de fotograaf? Nou dat is wel te makkelijk gezegd, want die jongens zijn beter gewend aan muziek maken dan aan poseren.Dat ze hun muziek op EP uitbrengen, is omdat de fans in hun scene graag ook iets fysiek in handen willen hebben. Nou, dat doen ze zelf ook graag, klaarblijkelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.