Volledig scherm
Balletdanser Koen. © Paul Rapp

Koen (19) is een van de weinige jongens op ballet: 'Het is mijn redding geweest'

NIJMEGEN - Het is in Nederland nog geen alledaags beeld: een jongen die fanatiek aan ballet doet. Maar voor Koen Engelen (19) is het zijn lust en zijn leven. Het leven van Engelen is er zelfs compleet door veranderd. In positieve zin. ,,Balletdansen is mijn redding geweest, zeg ik weleens. Ik zou nu nooit zo gelukkig zijn als ik vroeger niet op ballet was gegaan."

Hij heeft zichzelf volledig ontwikkeld. Veel zelfverzekerder is hij geworden door balletdansen. De Lentenaar, die ballet danst bij dansgezelschap L.OF. crew, is een groot talent. Zowat elke dag is hij bezig met zijn grote passie.

Zeven lessen per week volgt hij, regelmatig heeft hij een uitvoering. ,,Ik doe er alles voor. Op vakantie tijdens trainingsperiodes? Dat wil ik écht niet. Ik heb daar zelfs weleens ruzie met mijn ouders over gehad. Balletdansen is mijn leven. Ik voel me sterker als ik op het podium met ballet bezig ben, ben dan zelfs een heel ander persoon dan in het dagelijks leven als ik meer op de achtergrond ben. Het voelt heel fijn om me zo sierlijk te voelen.''

‘Altijd al van meisjesdingen’

Volledig scherm
© Paul Rapp

Engelen danst op spitzen en doet aan een combinatie van klassiek en modern ballet. 12 jaar was hij, toen hij op ballet ging. Een sport als voetbal, waar veel andere jongens in zijn klas op zaten, was niets voor hem. Hij koos voor ballet. 

,,Gekke reacties kreeg ik niet. Het paste wel bij mij. Ik was altijd al wel van de meisjesdingen. Roze was vroeger mijn lievelingskleur bijvoorbeeld, ik speelde zelfs met barbies. En ik ging altijd veel met meisjes om. Iets als tennis en volleybal, dat ik eerst probeerde, pasten gewoon absoluut niet bij mij.”

Een opvallende verschijning is hij wel. Hij is de enige jongen bij de lessen en komt maar heel af en toe een andere jongen tegen. ,,Er hangt toch nog een beetje een cliché omheen. Jongens hebben al gauw het beeld dat je in een tutu rond moet huppelen. In de werkelijkheid is het keihard werken. Je moet ook jong beginnen om goed te worden. En de meeste jongens kiezen op jonge leeftijd niet voor ballet.”

Quote

Jongens hebben al gauw het beeld dat je in een tutu rond moet huppelen. In de werkelijk­heid is het keihard werken. Je moet ook jong beginnen om goed te worden.

Koen Engelen

Bijzondere voorstelling

Zijn meest bijzondere voorstelling was een voorstelling voor vrienden, familie en docenten. Het was de presentatie van zijn profielwerkstuk, dat Engelen ook over balletdansen had gedaan. ,,Ik had daar een hele voorstelling omheen gemaakt. Ontzettend bijzonder om dat op deze manier te laten zien.''

Elke dag haalt hij voldoening uit balletdansen. Hoe fanatiek hij ook is, zijn beroep gaat hij er later niet van maken. ,,Dan zou ik nu op een nóg hoger niveau moeten zitten. Professioneel balletdanser word je alleen als je een natuurtalent bent of als je op heel jonge leeftijd bent gestart. Ik hoop me in de toekomst wel meer op choreografie te gaan richten en ooit eigen stukken te maken.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.