Kroegbaas Pieter kijkt uit naar windhozen, valwind en bliksem

Mijn hobbyNIJMEGEN - Als klein kind had Pieter van Soest (62) al belangstelling voor het weer. ,,Ik had veel last van astma en daar waren nog geen medicijnen voor. Het was daarom belangrijk te weten of ik naar buiten kon. Pas bij vorst kon ik vrij ademhalen. Je belde dan naar een nummer waarop je het weerbericht te horen kreeg. Gelukkig vroor het vaker in mijn jeugd dan nu."

Zijn astma ging over in de puberteit. Wat bleef, was de belangstelling voor het weer. Van Soest ging sociale geografie studeren, maar werd kroegbaas van café De Kroon in Nijmegen-Oost: 

Volledig scherm
Hobbyweerman Pieter van Soest van café De Kroon. © Bert Beelen

,,Vanaf mijn 11de werkte ik al in cafés. Om plaatjes te draaien eerst, later mocht ik glazen poetsen. Tijdens een reis voor mijn studie naar India realiseerde ik me dat ik veel liever in de kroeg bleef werken.”

Van Soest werd bedrijfsleider van verschillende cafés in Nijmegen en zit inmiddels dertien jaar in De Kroon. Het weer blijft een belangrijke rol in zijn leven spelen. ,,Weten wat het weer gaat doen, bleek ook voor een café belangrijk. Vooral als je een terras hebt. Het inplannen van obers, klaarzetten van de stoelen en tafels: ik zag één of twee dagen tevoren al wat nodig was. Ik keek in die tijd vooral naar de wolken. Anderen kwamen ook naar mij om advies vragen. Je moest toen nog elke dag je hele terras opruimen. Dan zet je het liever niet voor niets buiten."

Allerlei weersites

Tegenwoordig maakt Van Soest gebruik van allerlei weersites om de weersverwachting af te lezen. ,,Je kunt nu vijf dagen vooruitkijken. 100 procent zekerheid heb je nooit. Dat heeft te maken met de Lorenz-factor, een theorie die zegt dat als je bij het beginpunt van een meting een kleine wijziging aanbrengt, de verschillen uiteindelijk heel groot kunnen zijn. Ja, het is echt hogere wiskunde, dat weer. Maar ik vind vooral de onzekerheidsfactor leuk. Dat maakt het elke dag spannend."

De kroegbaas houdt van windhozen, valwinden en felle bliksem. Het meest geniet hij in de zon. ,,Meer warme dagen zijn natuurlijk ook gunstig voor een terras. De laatste jaren zie je veel bijzondere dingen gebeuren in het weer. Zo zag ik de bierblikjes bollen toen onlangs de luchtdruk plotseling omlaag viel. De extreem warme wind die we vorige week hadden, vlak voordat het kouder werd, was ook uniek voor Nederland.” 

Quote

De laatste jaren zie je veel bijzondere dingen gebeuren in het weer. Zo zag ik de bierblik­jes bollen toen onlangs de luchtdruk plotseling omlaag viel.

Pieter van Soest

Opwarming

,,De grote veranderingen zijn het gevolg van de opwarming die al tijdens de industriële revolutie is begonnen. Lange tijd was ik positief, maar de laatste jaren zie ik het toch somber in. De armere landen in de wereld willen nog lang niet aan duurzaamheid werken, die krijgen eindelijk wat welvaart. Ondertussen warmt de aarde op met alle gevolgen van dien.”

Van Soest denkt dat er deze zomer nog best een warme periode kan komen. ,,Het mooie weer gaat de laatste jaren vaak door tot in oktober. Na regen komt altijd weer zonneschijn."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bens grootste wens voor zijn verzameling: een vorkheftruck van Braun
    mijn hobby

    Bens grootste wens voor zijn verzame­ling: een vorkhef­truck van Braun

    Toen Ben Rentrop (67) uit Nijmegen nog vrachtwagenchauffeur was, reed hij regelmatig een stukje om voor een nieuwe vorkheftruck. Geen grote, maar een klein model op schaal. ,,De dames van de promotie bij die leveranciers ontvingen me meestal met open armen. Ik was iemand die in hun product geïnteresseerd was. Maar ik moest soms ook echt zeuren om een model mee te krijgen. Ze worden vooral gemaakt als relatiegeschenk.”