Kunst gaat altijd over kunst

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Culemborg staan een paar prachtige grotere theaters, maar er is ook een heel klein intiem en dierbaar theatertje dat De Blauwe Schuur heet. Nicoline van de Beek heeft het in 2003 met haar man Ton van Kempen, die vorig jaar overleed, opgericht. 

Nieuw leven in het theater

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Samen met hun kinderen Johanneke en Pepijn blaast ze het theater nu nieuw leven in. Voor de goede orde, het is echt een heel klein theater, waar het met enkele tientallen bezoekers al vol is. Voor muziek, dichtkunst, theater en soms ook beeldende kunst is het in de Culemborgse culturele kringen een parel in de stad.

Ton was docent kunstbeschouwing aan de Kunstacademie in Maastricht en zo was er altijd kunst in huize Van Kempen-Van de Beek. Niet voor niets heeft de fotograaf een waar kunstwerkje gemaakt van het familieportret in de krant. Sommige ingrediënten van de foto waren al aanwezig, zoals die piano. We kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat die kleurvlakjes er in de winkel nog niet opzaten, dus moet er een kunstenaar zich op hebben kunnen uitleven. 

Andere ingrepen

Maar dan, wat zijn de overige ingrepen? Hoewel De Blauwe Schuur heel klein is voelen we veel diepte in het beeld. Nicoline zit gemoedelijk op de voorgrond op haar voetstuk, Pepijn tilt zijn fietsstuur in de hoogte (Wat? In het theater?), en Johanneke neemt de pose aan die we herkennen van het beroemdste schilderij uit het Prado Museum in Madrid: Las Meninas van Velazquez. 

Op dat schilderij, ook met veel dieptewerking geschilderd, staat in de achtergrond iemand in een deuropening, in diezelfde pose. We mogen er in deze kunstzinnige familie van uitgaan dat ze hun historie kennen, en dat dat dus geen toeval is, zo een verwijzing. Als we nu maar niet hoeven te vrezen dat het een geheime boodschap is. Die ster, dat moet de poolster zijn, die wijst naar het noorden. Daar zitten ze nu, en dat mag zo blijven.

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.