Volledig scherm
© FOTO HISSINK

Landschap met schapen in zacht tegenlicht

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Op de Warnsveldse heiden lopen Elly en Harry Jansen met hun kudde grootheideschapen. Ze houden er velden en bermen begraasd. Harry ging na een loopbaan als wijkagent nu als herder verder, nadat Elly haar enthousiasme voor dit nieuwe perspectief op haar man had overgebracht. 

Altijd lekker buiten

Ze verdelen de taken heel natuurlijk, waarbij Elly de zorg voor de dieren en de groei van de kudde heeft, en Harry hekken maakt en met boeren en gasten spreekt. Hoe heerlijk is het niet om altijd lekker buiten te zijn. 

Nu is het natuurlijk niet zo dat altijd de zon zo zalig zacht de lens in loert als hier, maar er is gelukkig ook nog een schuur. Binnenkort worden de sappige velden ingeruild voor de kooi waar de lammeren gaan komen. Vijf rammen mogen zich straks de vaders noemen van nieuw nageslacht. En zo zullen we tot in lengte van dagen kunnen blijven genieten van het romantische beeld van de kudde in het veld. 

Zacht tegenlicht

In deze foto zie je de typische elementen van het picturalisme, dat is de fotografische stijl waarin romantiek hoogtij viert. Zacht tegenlicht scoort daarbij altijd goed. Een lieflijk tafereel met schaapjes, dat helpt direct. 

In de verte in de heiige lucht priemt bleek goudgeel licht tussen blauwkoude kale stammen door. Het lijkt wel een schilderij van Milet zo, waar ook die vertes in de velden altijd voelbaar zijn en waar op de voorgrond de mens zijn arbeid verricht. Hier zien we de bijzondere band met één van de schapen uit de kudde, het zwarte schaap. 

Zij is wat apart in haar gedrag, want nogal sociaal, voor een schaap dan. Zij mag daarom een eigen naam krijgen en het publiek mag suggesties doen. Misschien krijgen die andere schapen allemaal wel eenzelfde naam. Dat is handig als je ze wilt roepen. Want voorlopig lijkt het alsof ze nou, net nu de fotograaf kiekt, even liever met hun neuzen de andere kant op kijken, naar de zon.