Volledig scherm
© Herman Stöver

Licht in alle soorten in Oosterbeek

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Oosterbeek is met de stille tocht door de uiterwaarden de terugtocht van de Britse soldaten in september 1944 herdacht. Destijds leidde een wit lint de mannen door het donker, richting de rivier. De regen weerhield de vele deelnemers niet van dit eerbetoon. 

Eigen licht

Het grote verschil met destijds is dat we nu eigen licht konden meenemen, omdat we juíst aandacht wilden. De fotograaf heeft zich ook niet onbetuigd gelaten en heeft zijn eigen licht meegenomen. Met bijzonder effect!

Laten we van achteren, dat is rechts in beeld, beginnen. Daar schijnt oranje licht wat waarschijnlijk gloeilamplicht is uit een huis. En dan zien we een paar kleine heldere streepjes. Dat zijn bewegende lampjes in de handen van twee wandelaars in de onscherpte.

Reflectorstrip op een regenjas

 En dan, op het natte wegdek weerkaatst helder wit-blauw licht. Dat komt uit die lampjes, maar heel bijzonder, het lijkt wel of er meer reflecteert dan er wordt uitgezonden. Het lijkt op autolampenlicht, maar dat is het dus niet. Dat kleine vierkante lichtlijntje zou wel eens een reflectorstrip op een regenjas kunnen zijn. De dame onder de grote paraplu heeft een lampje aan haar heup hangen en het lijkt of ze ook een lichtende oorbel heeft, of houdt ze daar met haar rechterhand iets vast?

Dan het wonder links in beeld. De wandelaars liepen in het donker en dankzij de flits zien we hen heel even. Scherp en goed belicht. Alleen, de fotograaf gebruikte een langere belichtingstijd waardoor we de lampjes die ze dragen, een warmwit licht en een moderne ledzaklamp, nog even zien bewegen. Als een streep vooruit. Dus de flitser ging af aan het begin van de sluitertijd! Dat noemen we in fotografenkringen flitsen op het eerste gordijn. Nu lijken ze te lopen met futuristische Star Wars-wapens. Dat zou wat geweest zijn, als die echt hadden bestaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.