Volledig scherm
© Flip Franssen

Magisch lichtfestijn met de elementen

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de wijk Beuningse plas, in uiteraard Beuningen aan de plas, voer alweer voor de tiende keer de 'water en vuurtocht' langs de huizen. Inge Herman van de watersportvereniging organiseerde met deze elementen het evenement dat met deejays en dansers op veel enthousiasme kan rekenen. Nu de avonden wat eerder vallen en het water nog aangenaam warm is, kan het feest lang duren.

Zon gaat langzamer onder

Wat niet iedereen zich realiseert is dat de zon rond de herfst- en lente-overgang wat langzamer ondergaat dan in hoogzomer. De schemering duurt dus langer. Dat vinden fotografen helemaal niet erg want zo hebben ze meer kans om van het gouden uurtje en het blauwe uurtje gebruik te maken.

Hier is de overgang van die twee lichtmomenten mooi te zien in de wolkenlucht. Er is nog late zon en een paar wolkenlagen vangen de rode stralen, terwijl de blauwe beschaduwde wolken de naderende zonsondergang al aankondigen.

De bezoekers zijn nog te zien in een mix van avondlicht en feestverlichting. Ook zijn de boten zelf nog eens omhangen met lampen in alle kleuren van de regenboog en dat is allemaal sfeerverhogend.

Reflecties

Water en vuur verdragen elkaar gewoonlijk slecht maar hier komen ze als golfjes en licht prachtig samen in de reflecties. Zo lijkt het water te branden onder de weerschijn van lantarens langs de kanten.

Iets magisch ontstaat in de foto ook daar waar een van de deelneemsters rechtop staat. In de eerste oogopslag kan je denken dat ze over het water loopt met een toorts in haar linkerhand.

Dat mysterie lossen we op door te denken dat ze ongetwijfeld óp een boot staat en dat die lamp in werkelijkheid een straatlantaren is. Zou de 'water en vuurtocht' ook besprenkeld worden met vuurwater? Dat zal de magische ervaringen alleen maar versterken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.