Volledig scherm
Zevenaar, 19 oktober 2019. Marcel Teunissen heeft als hobby houtbewerking. Doet hij in een 'mancave' . Foto: Gerard Burgers © Gerard Burgers

Marcel maakt zijn hoofd leeg aan de draaibank

Welkom in mijn kamerMarcel Teunissen uit Zevenaar: ,,Soms zit ik een hele avond in mijn mancave in de garage zonder iets te maken. Dan geniet ik van mijn muziek en speel ik met nieuwe ideeën. Maar meestal ben ik hier bezig met de bewerking van hout.

Dat doe ik een paar keer per week, meestal ‘s avonds en op zondagmiddag. Ik maak vaak schaaltjes, doosjes en omhulsels van pennen, maar ik kan eigenlijk alles wel met hout. Ik krijg ook vaak verzoekjes. Mijn vrouw wil graag een voederhuisje voor vogels. Daar probeer ik dan echt iets speciaals van te maken.

Quote

Alles wat ik maak geef ik weg. Het is leuk om daar mensen blij mee te maken

Ikea

Ik heb een studie elektrotechniek gedaan en werk als facilitair manager bij Ikea. Maar nog liever was ik meubelmaker geworden, net als mijn opa. Ik kan zo genieten van de geur van het hout.

Vaak krijg ik afvalhout of zelfs hele omgezaagde bomen. Tijdens de bewerking ontstaat soms een gat of een scheur in het hout of stuit ik op een harde noest. Bij het uithollen kijk ik gewoon hoe ver ik kan gaan.

Kwestie van doen

Verder is het een kwestie van gewoon doen. Van fouten leer je alleen maar. Alles wat ik maak geef ik weg. Het is leuk om daar mensen blij mee te maken.

De garage is niet groot. Maar het is hier knus en geborgen. Ik verzamel ook gereedschap; het meeste heb ik gekregen. De schuur had altijd al wel een werkbank, maar een jaar of vier geleden heb ik het helemaal opnieuw ingericht en aangekleed met mooie foto’s en leuke tekstbordjes.

Met twee puberende dochters kreeg ik behoefte aan een plek om me te kunnen terugtrekken. Hier kan ik mijn hoofd leegmaken en tot rust komen.’’