Volledig scherm
© Bert Beelen

Met de flitser de elementen verslaan

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar zit een gedachte of een gevoel achter. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman ontrafelt deze zomer foto's van lezers en geeft tips voor iedereen met een camera in zijn hand.

Op de Tributeparty in Groesbeek kwamen bands uit heel Europa muziek van hun favoriete artiesten spelen. Het publiek genoot zichtbaar van al deze bekende klanken, nu live ten gehore gebracht door niet de echte sterren maar wel met de goede spirit. 

Zwiepende lampen

Of zo'n muziekfeest nu vooral nostalgisch is of een goedkope variant van het echte werk of een verrukkelijke manier om het beste van het mooiste bij elkaar te brengen, zal de muziekfan niet interesseren. Nu is zo een optreden meestal niet alleen een geluids- maar ook een lichtfestijn. Zwiepende lampen in alle regenboogkleuren geven een feestelijke beleving.

En zo raak je aan het dansen. Maar wat deed onze fotograaf? Hij zette zijn flitser aan! Zo een fel wit lichtje boven op de camera dat alles dood kan slaan. Maar zo niet hier. Wat is het geval; niet alleen flitste hij, maar ook werd de sluitertijd zo lang gekozen dat de achtergrond, waar het flitslicht niet komt, tóch goed verlicht in beeld kwam. 

Twee belichtingen door elkaar

Die lange sluitertijd had weer als effect dat de twee mensen op de voorgrond ook een beetje bewogen werden. Kijk maar naar de arm links in beeld: aan de bovenrand zie je een donker streepje. Dat komt doordat tijdens de opname die arm naar beneden bewoog, waardoor een randje zonder de flits werd vastgelegd. Eigenlijk zijn het twee belichtingen door elkaar heen, waarbij de flits maar een heel kort puntje was in een relatief langere opnametijd.

Flitsen is eindeloos spelen met sluiter en lensopening en flitskracht waardoor het onbeperkt creatief kan zijn. En het belangrijkste is natuurlijk toch het verhaal dat de fotograaf ons vertelt. Zoals hier, waar, zo luidt het bijschrift, gedanst wordt op muziek van Earth, Wind & Fire, in jawel: de regen! Alle elementen bijeengebracht in een foto.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.