Mimi Seegers denkt door haar ring elke dag aan haar vader Piet

Mijn dierbareMILLINGEN - Haar ring is het eerste dat Mimi Seegers (67) uit Millingen aan de Rijn elke ochtend omdoet. Het is ook het moment dat ze even aan haar vader Piet Schipperheijn denkt. 

De ring is gemaakt van een cent. Haar vader vond het muntje in de jaren 60 in Nijmegen op de Grote Markt. ,,Daarna vond hij er nog een, en even later nog een. Alles bij elkaar zes munten", zegt Seegers.

,,Mijn vader vertelde vaak dat hij nooit een rooie cent had gehad. Hij kwam uit een gezin van elf kinderen. Hij had de oorlog meegemaakt en lang in armoede geleefd. 'Maar vanaf dat ik deze centen vond, heb ik nooit meer zonder geld gezeten', zei hij dan."

Voor iedereen een cent

Toen Seegers' vader in 2004 overleed, kwam tijdens het opruimen van de spullen zijn portemonnee tevoorschijn. Een tot op de draad versleten exemplaar, de zes centen er nog in. ,,Hij had ze jaren en jaren in zijn portemonnee bewaard. We hebben allemaal een cent mee naar huis genomen; mijn drie zussen, mijn broer, onze moeder en ik.”

Omdat Seegers haar munt beslist niet wilde verliezen, liet ze er een sieraad van maken. ,,Een kennis, een zilversmid, bekeek of het geschikt was voor een kettinkje, maar een ring was origineler.”

Mimi Seegers met de ring.
Volledig scherm
Mimi Seegers met de ring. © Theo Peeters

Leuke opmerkingen

De smid oefende eerst op verschillende centen, omdat het muntje gebogen moest worden. ,,Hij wilde er niets voor hebben, zo mooi vond ie het verhaal erachter.”

Over haar ring krijgt Seegers vaak leuke opmerkingen. ,,Er is altijd wel iemand die de ring zo apart vindt. Afgelopen zondag nog op een feestje. Dan komt ook vaders verhaal weer ter sprake. Het verveelt nooit om het te vertellen."

Ook een dierbaar voorwerp? Mail naar pagina2@gelderlander.nl

Volledig scherm
© Theo Peeters