Nicole uit Wageningen racet met een vin door het water

Bijzondere hobbyWAGENINGEN - ,,Het komt erop neer dat je zo snel mogelijk, net als een dolfijn met één monovin, door het water racet”, legt de Wageningse topsporter Nicole Voet (36) uit. Waar hééft ze het over, zult u misschien denken. 

Maar Voet heeft het over één van haar grootste hobby's, namelijk vinzwemmen. En dat doe je met een monovin. ,,Dat is een grote vin, vaak van fiberglas of carbon, die je aan je voeten vastzet. Zeemeerminzwemmen is nu ook heel populair onder de jonge meiden. Die dragen dan zelfs een heel zeemeerminpak.” 

Snelheid

Volledig scherm
Nicole Voet doet aan vinzwemmen. © Eveline Van Elk

Daarbij gaat het meer om het spelen in het water dan om de snelheid. Anders dan bij bijvoorbeeld de vlinderslag, houdt een vinzwemmer de armen gestroomlijnd voor zich. ,,De meeste snelheid wordt gemaakt met de buik-, rug- en beenspieren”, weet Voet.

En dat is zwaar. Dat bleek wel toen haar vriend Joost Christiaans, een sportieve fietser, in het begin nog geen enkel baantje vol kon houden. ,,Maar als je eenmaal de techniek beheerst, is het zelfs makkelijker dan de borstcrawl. Dit omdat je vanwege de symmetrische slag een leuke vaart erin krijgt.”

Sportvrouw van het jaar

Voet heeft inmiddels al meerdere Nederlandse records op haar naam staan. ,,Van de 200 meter tot en met de 1500 meter”, zo vertelt ze trots. ,,Daarbij ben ik in 2018 verkozen tot sportvrouw van het jaar in Wageningen.”

Wie denkt dat de sport overal nog in opmars moet komen, heeft het mis. In Wijchen bijvoorbeeld, de plaats waar Voet opgroeide, is de sport met een club die tweehonderd leden telt al best populair. ,,Ik weet nog dat mijn oog op een krantenartikel over vinzwemmen viel.” Zo rolde ze erin. ,,Ik had al meerdere zwemdiploma’s gehaald en wilde meer. Op dit moment houd ik me vooral bezig met triatlons.”

Schrijven en fietsen

De sport kan zowel in een zwembad als in open water worden uitgeoefend. Voet traint twee tot drie keer per week in Wijchen en Renkum. En knalt ze niet door het water? Grote kans dat ze dan op haar fiets zit, een van haar andere hobby's. ,,Die bezigheid combineer ik dan weer met nog een andere hobby van mij buiten de sporten om, namelijk schrijven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.