Niet rennen, maar stilstaan bij Zelhemse yogadocente Nanda

Mijn werkplekZELHEM - Wie tijdens de houding, liggend op de rug, een pittenzakje op haar gesloten ogen wil leggen, snuift een geur van lavendel op. Uit de box klinkt zachte, rustgevende muziek. Dan maakt de Zelhemse yogadocente Nanda van Londen (34) via de klankschaal duidelijk dat de yoga- en mindfulnessles erop zit.

,,Ik had deze week weer een momentje'', zegt open boek Van Londen, terwijl ze napraat onder het genot van een kopje kruidenthee. ,,Ik was moe, maar dat wilde ik niet. Pas toen mijn vriend zei: 'poeh, ik ben moe joh', dacht ik: ik ben niet de enige. Het is oké."

Dagelijkse ritme

Volledig scherm
Nanda van Londen © Jan Ruland van den Brink

Mediteren: deze term en leefstijl is niet meer weg te denken uit het dagelijkse ritme van Van Londen. Een paar jaar geleden, had ze er nog niets mee. ,,Na mijn tweede bevalling in juli 2013 kreeg ik direct een angststoornis'', blikt ze terug. ,,Ik denk dat het de druppel was. Ik rende altijd maar door.” 

Na een half jaar en veel gesprekken met de psycholoog dacht Van Londen weer de oude te zijn. ,,Totdat we de verjaardag van mijn oudste dochter vierden. Die avond was té druk. En ik was weer terug bij af.”

Kort daarna werd er ADHD gediagnosticeerd en Ritalin voorgeschreven. ,,Maar dat was voor mij niet de oplossing. Ik ging naar fysiotherapie, de osteopaat en naar een bioresonantiehuis. Alles pakte ik aan, als ik maar van dit gevoel afkwam. Die insteek werkt natuurlijk averechts.”

Mindfulness

In het najaar van 2014 volgde Van Londen een achtweekse mindfulnesstraining op aanraden van een vriendin. ,,Toen pas werd ik me bewust van mijn automatische piloot. Ik maakte nu ook verbinding met mijn lijf, in plaats van alleen maar gericht te zijn op het cognitieve gedeelte.”

Ze leerde dat ze een keus had om dingen te veranderen. ,,En dat ik me niet altijd stoer hoef voor te doen, maar ook mijn kwetsbaarheid mag laten zien.” Op haar onderarm staat een getatoeëerde boeddha. ,,Het herinnert mij aan de cursus en wat het mij heeft gebracht.”

Compassie

Ook volgde ze nog een compassietraining. ,,Hierdoor durfde ik de keuze te maken om mijn vaste baan op te zeggen.'' Na vijftien jaar productiewerk startte ze uit eigen ervaring yogalessen. Dat doet ze op een gehuurde zolder, met houten balken en vloer. Is het heel warm? Dan gebeurt het buiten bij Museum Smedekinck.

Inmiddels heeft Van Londen de yin yoga én yoga nidra docentenopleiding afgerond. ,,Maar wat vond ik het rete-spannend: voor een groep staan. Vroeger durfde ik nog geen spreekbeurt te geven. 'Doe mij maar een één', zei ik dan tegen de meester.” Door tools in te zetten, zoals ademhalingsoefeningen, overwon ze haar angsten.

Quote

Ik leerde dat ik me niet altijd stoer hoef voor te doen, maar dat ik ook mijn kwetsbaar­heid mag laten zien

Nanda van Londen

Passie

En Ritalin? Dat slikt ze niet. ,,Het helpt natuurlijk ook enorm dat hier mijn passie ligt.'' In haar lessen wil Van Londen zoveel mogelijk anderen leren ontspannen en bewustwording meegeven.

Zelf is ze overigens ook nooit uitgeleerd. ,,In september ga ik in de leer bij schrijver Jan Geurtz, wiens boeken ik stuk voor stuk heb verslonden.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.