‘Oma Aleid gaf geen knuffels en toch voelde je de liefde’

mijn dierbareMALDEN - Aleid Johanna Bosman, geboren in 1891, was de oma van de Maldense zussen Annemiek en José Derksen. Zes jaar geleden overleed de moeder van de zussen, Bosmans schoondochter Lena Bolder. Bolder en Bosman hadden een sterke band met elkaar. De band bleef. Ook toen Bosmans zoon, Bolders echtgenoot dus, veel te vroeg stierf.

Volledig scherm
Annemiek Derksen met de foto van haar oma. © Foto: Bert Beelen

Toen Bosman overleed, liet ze wat spullen na. Onder andere een grote zwart-wit foto. Annemiek Derksen nam die mee naar huis. Op de foto schilt grootmoeder Aleid appels boven een stalen schillenbak. 

Volgens Derksen was ze een lieve vrouw. ,,Ze was geen oma van knuffels. Maar als kind voelde je wel de liefde die ze voor je had. Zo’n oma die voor schone kleding zorgde en je goed te eten gaf.” Goed eten bestond vlak na de oorlog uit eigen getrokken soep met een vetlaagje, hutspot en karnemelkse gortpap toe. ,,Je at je het schompes! Zo vlak na de oorlog had dat ook met overleven te maken.”

Zoals Bosman op de foto staat, zo was ze volgens de Maldense zussen ook in het echt; een stoere vrouw die van aanpakken hield. En van een glaasje advocaat, meestal op zondag. ,,Dan deed ze er een rauw ei doorheen. Dat was voor haar een traktatie.” 

‘Ze ging er echt voor zitten’

Het schillen van appels en aardappels staat beide zussen nog helder voor de geest. ,,Oma ging er echt voor zitten. Ze schoof de grote ijzeren bak naar zich toe, en begon dan met het schillen. Aan een stuk door. En niet voor zichzelf, hè. Aardappels en appels voor iedereen, uit haar eigen hof van ongeveer 40 bij 15 meter. De appels hier op de foto zijn voor familie en andere bekenden. Ze is hier ongeveer 60 jaar.” 

Bosman stierf op 87-jarige leeftijd in 1978. Haar zwart-wit foto hangt in de slaapkamer van Derksen.