Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Opeens staat de fotograaf oog in oog met de wereldgeschiedenis

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Het carnaval beheerst de kranten dit weekend. Niet alleen bij de optochten en in de kroegen van de carnavalsplaatsen, maar ook op de redactie van de krant overheerst deze dagen de vrolijkheid. De regiopagina's vol kleurige, dansende, lachende maar vooral feestende mensen vonden we maandagochtend op de deurmat.

Prijsschieten

Er was dan ook veel te bekijken geweest dit weekend in de hele provincie. Voor een fotograaf is het prijsschieten bij een optocht. Kleur, beweging, verrassing: het komt er allemaal in voor. Kortom, onderwerpen vindt de fotograaf tijdens de carnavalsdagen te over.

Een fijne sfeer hangt er ook. Ineens is iedereen blij en trots als je met je camera voor iemands neus opduikt. Waar je anders als fotograaf soms het gevoel hebt een beetje inbreuk op de anonimiteit van het publiek te maken, lijkt het op zo'n carnavalsdag alsof alles ineens kan. Terwijl het toch dezelfde mensen zijn die op andere dagen in diezelfde straten lopen.

Je bent overigens niet de enige die fotografeert. Maar wat is het nieuws eigenlijk? Zo'n optocht is toch ieder jaar eenzelfde soort van feest?

Boodschappen

Het zijn natuurlijk de politieke boodschappen die het een beetje spannend maken. Zo was daar in Groenlo ineens echt iets bijzonders aan de hand.

Eindelijk kwam er een hoge gast en dat was nog wel Kim Wun Tung in hoogst eigen persoon, die op zijn wereldreis alle steden van belang bezoekt. Dus kwam hij ook in Groenlo. Met een legertje vlaggendragers die de culinaire hoogstandjes van zijn regime onder de aandacht brachten, maakte hij enthousiast zwaaiend zijn opwachting in de optocht.

Voor een fotograaf die hoopt op foto-opdrachten die hem oog in oog met de wereldgeschiedenis brengen, is dit een droom die uitkomt. Maar zo in de regen was het wel een ietwat natte droom. Met bovendien een kater achteraf als uitkomt dat dit toch niet echt die Oen uit het oosten was, maar een door een lokale horecabaas goed gesponsorde praalwagen van de plaatselijke carnavalsgroep De Snikkels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.