Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Paasvuren mogen wél bij de buren

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Elten, net over de grens in Duitsland, is het paasvuur van de St.Martinus Schützenbruderschaft Elten-Grondstein jaarlijkse traditie. Dat zijn paasvuren in Nederland ook, maar bij ons wordt er - ook al traditiegetrouw - over gediscussieerd of het aansteken van de vuren wel mag.

Droogte

Dit jaar was er vanwege de droogte angst dat de vuren zouden overslaan naar bossen en gebouwen; denk aan hoe het nieuwjaarsvuur fout ging in Scheveningen, maar er wordt in de andere jaren ook geklaagd over stank, over fijnstof en roetdelen, over verspilling. Ach, we zijn in Nederland gewend dat alles ter discussie staat.

Zouden de bezoekers in Elten zich er druk over maken? Of er véél publiek was kunnen we op de foto niet zien, misschien stond de fotograaf midden tussen grote drommen toeschouwers, maar de vreugde was er vast niet minder om. Hoewel, als we goed kijken zien we dat veel mensen inmiddels met hun rug naar het vuur staan; naar het vuur dat op het fotomoment niet veel meer was dan een nabrandende ashoop.

Hoog mogelijke stapel

De sport van paasvuren is ook wel dat iedere buurtschap een zo hoog mogelijke stapel wil maken. Is dat eigenlijk niet het hoogtepunt van de paasvurentraditie, de hoogtemeting vlak voor het aansteken?

Dit jaar is het nieuws voor ons er eerder in gelegen dat het wel eens een aflopende zaak kan zijn, met die vuren. Dan vertelt een hoopje as meer symbolisch het verhaal. Of is dat strategie, om het vuur op de foto zo klein te laten lijken dat niemand zal bedenken dat het ook gevaarlijk groot heeft kunnen zijn?

Aan de richting van de rook kunnen we zien dat de wind van rechts komt en omdat het noord-oostenwind was zal het de avondzon in het westen zijn die we hier door de bomen zien schijnen. Zou het gloeiende avondrood het grootste lichtspektakelstuk van de paasvurenavond zijn geweest?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.