Volledig scherm
© Theo Peeters

Peter is ingelijst in de pompoenen

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar zit een gedachte of een gevoel achter. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Het is weer pompoenentijd en dat weten ze ook in Sint Anthonis maar al te goed. Peter Verdaasdonk haalt ze uit de hele streek op om ze te verkopen in zijn winkels in de streek.

Ook maakt hij er pompoensoep en halloweenversieringen van. Wat hij er normaal gesproken niet mee doet, is ze gebruiken als ballenbak, zoals hier toch wel op verzoek van de fotograaf is gedaan. Maar ja, je moet toch ook

wat bedenken als je een plaatje bij een artikel wilt maken.

Blozende bol

Een gewone stapel met die ronde harde bollen is misschien maar saai. En dus maak je er een stilleven van met, jawel, de blozende bol van de blije handelaar er bovenop.

Het bolchrysantje op de achtergrond maakt het rondevormenplaatje compleet. Daar zit je dan, zal hij denken. Toch is het niet zo maar een flauwe invulling van een foto. Voor de kijker is door deze opstelling toch in één oogopslag van alles wel duidelijk: dat het stevige pompoenen zijn, dat ze mooi schoon zijn, dat er genoeg zijn, dat er minstens vier verschillende soorten zijn en dat er reden tot tevredenheid is.

De foto is duidelijk binnen in de schuur gemaakt en zo te zien was er geen extra licht nodig.

Lijnen

Daardoor lijkt het geheel wel een beetje vlak. Het subtiele scherpteverloop geeft toch perspectief. En wat is het gezicht van Peter prachtig rondom gekaderd in het donker van de jas en in het haar. Hij komt er hierdoor echt uit naar voren.

De oranje pompoenenfotolijst is het zo geworden. Zo mooi als zijn gezicht met die pompoenen harmonieert, zo fraai is ook het samenspel tussen de lijnen van zijn hand en vingers en die gestreepte pompoenen rechts in beeld.

Beeldgrapje

Zonder dat beeldgrapje was de foto heel statisch gebleven. Als hij net zulke gezichten op zijn halloweenpompoenen aanbrengt als hij hier op de foto toont, zal het nooit echt griezelig worden. Of was dat eigenlijk ook de bedoeling van Halloween al niet meer?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.