Volledig scherm
Johnny Buivenga © Days in June Fotografie

Psycholoog of sportcoach? Johnny (27) uit Nijmegen combineert het

Mijn werkNIJMEGEN - Stel, je bent afgestudeerd psycholoog én hebt een ongebreidelde passie voor sporten. Je studietijd zit er op. En het liefst help je ook anderen om in beweging te blijven. Dan begin je toch een eigen bedrijf? Nijmegenaar Johnny Buivenga (27) doet het. Hij combineert zijn interesse in sporten met z'n kennis van de psychologie.


In de nieuwe rubriek ‘Mijn werk’ vertellen inwoners van de regio over hun bijzondere baan

Veel mensen kennen het wel. Ze willen lekker in hun vel zitten. In conditie blijven. Ze nemen zich voor flink te gaan sporten. De eerste weken wil het nog lukken. Al snel vallen ze terug in het aloude patroon waar voor sport amper plek is. Het sporten leggen ze langzaamaan naast zich neer. ‘Te druk’ en ‘geen tijd’ zijn de terugkerende excuses. 

Een typisch voorbeeld, zegt Buivenga. ,,Het is iets dat je in de psychologie vaak ziet terugkomen; dat mensen de oorzaak van hun falen buiten zichzelf leggen. Erg zonde. Als de oorzaak buiten jezelf ligt, kun je er voor je gevoel moeilijk wat aan veranderen. Het is dan beter binnen jezelf op zoek te gaan naar de oorzaken, controle te nemen over je gedrag en te onderzoeken hoe het komt dat je in dit geval het sporten niet meer oppakt. Falen moet je zien als leermoment. Als dat lukt, is het minder bedreigend te falen.” 

Motiverende teksten en tips

Volledig scherm
Johnny Buivenga. © Days in June Fotografie

Met zijn pas opgerichte bedrijf De Beweegreden helpt Buivenga iedereen zijn of haar sportdoelen te bereiken. Hoe? Door wetenschappelijke kennis uit de gedragspsychologie te gebruiken en overal bij toe te passen. Op Instagram post hij foto's met motiverende teksten en tips. Hij geeft bootcamps. En sinds kort kunnen mensen bij hem op consult komen. 

Mensen motiveren doet hij met een methode op basis van theorieën uit de psychologie.  ,,Neem cognitieve dissonantie. Dat gaat ervanuit dat mensen van nature consistent zijn. Stel je hebt een voornemen, Gezond eten bijvoorbeeld. En je hebt een verleiding; zoals bitterballen of chocolade. Die verleiding en dat voornemen zijn tegenstrijdig en mensen ervaren een spanning daardoor. Vaak zie je dat mensen een excuus gebruiken om die spanning op te lossen. Ze pakken toch die bitterbal en zeggen ‘morgen wel te gaan sporten’. Ik probeer ze op deze barrières te wijzen”, legt Buivenga uit. 

,,Als je je beter bewust bent van die spanning, lukt het eerder aan de slag te gaan en de volgende keer die bitterbal wél te laten staan.”

Quote

Falen moet je zien als leermoment. Als dat lukt, is het minder bedreigend te falen

Johnny Buivenga

Mensen helpen met doelen

Door zijn focus op de psychologie onderscheidt hij zich van personal trainers en sporttrainers. ,,Ik ben hiermee gestart, omdat ik mensen wil helpen met hun doelen. Eerst werkte ik voor de overheid en was ik bezig met maatschappelijke vraagstukken. Heel interessant, maar ik wilde liever persoonlijk met mensen aan de slag.”

De sportfanaat is ervan overtuigd veel mensen te kunnen gaan helpen met z'n methode. ,,Ieder mens heeft zo z'n onzekerheden. Maar met de juiste mindset, kun je heel ver komen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.