Rido Jansen.
Volledig scherm
Rido Jansen. © Jan Ruland van den Brink

Rido Jansen is kunstenares in een voormalige bakkerij: ‘Ik heb mijn hart gevolgd’

Mijn werkplekDOETINCHEM - Het hangt er vol met schilderijen. Toch noemt Rido Jansen (61) haar galerie nog altijd 'de winkel'. Vroeger gingen hier aan de Doetinchemse Heuthorststraat namelijk broden over de toonbank. ,,Ik vind het leuk om dingen terug te halen", verklaart Jansen. ,,En 'galerie' klinkt ook zo deftig. 'Winkel' is wat gewoner. Dat past meer bij mij."

Haar werk bestaat uit schilderijen, tekeningen en etsen, maar ze maakt ook ruimtelijk werk en objecten.

Hart gevolgd

Wat begon met het volgen van teken- en schilderlessen, groeide uit tot haar beroep. Jansen stopte met haar werk op een basisschool en is vanaf het jaar 2000 fulltime kunstenares. ,,Je kiest ervoor om je hart te volgen. Hier haal ik de meeste voldoening uit."

De Doetinchemse woont en werkt in hetzelfde pand. Het is een groot bakkerspand dat ze samen met haar man Ton, zoons Ivo en Pim en dochter Nikki in de acht jaar dat ze er nu woont stap voor stap onder handen nam. Kunst speelt er de hoofdrol. Achter 'de winkel' zijn een woonkamer en een keuken te vinden. Vanuit die keuken loopt Jansen zo haar atelier in.

Quote

Je kiest ervoor om je hart te volgen. Hier haal ik de meeste voldoening uit.

Rido Jansen

‘Dit is fantastisch’

Het atelier en de keuken zijn van elkaar gescheiden door twee grote glazen schuifdeuren, die ooit dienstdeden in een bankgebouw in Staphorst. ,,Dit is gewoon fantastisch", vindt Jansen. ,,Iedere ochtend begin ik met koffiezetten in de keuken. Dan kijk ik van een afstand naar mijn werk en dan ontstaan de ideeën alweer. Dan denk ik: daar kan ik vandaag mee verder."

Rido Jansen, beeldend kunstenaar uit Doetinchem.
Volledig scherm
Rido Jansen, beeldend kunstenaar uit Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Wat ze creëert, heeft altijd te maken met mensen of mensfiguren. Vaak is er een link met de actualiteit. Wat Jansen hoort in haar omgeving, leest in de krant of ziet op het nieuws gebruikt ze als inspiratie. Ook werkt deze kunstenares veel in series. Zo maakte ze zes werken over mannen met vrouwelijke eigenschappen. Er komt veel roze in terug.

Lekker vrij

Het liefst werkt Jansen 'lekker vrij', gebruikt ze flinke hoeveelheden verf en laat ze op die manier de verf bepalen welke kant een werk opgaat. ,,Ik ben niet van het vooraf intekenen en schetsen maken. Dan wordt het een kleurplaat, dat werkt voor mij niet. Je moet, als het klaar is, kunnen zien dat er iets gebeurd is."

Wat een schilderij moet voorstellen, is niet altijd in één oogopslag duidelijk. Hoeft ook niet, vindt Jansen. ,,Mensen die mijn werk waarderen, vertellen dat ze dat doen omdat het anders is dan dat van anderen. Ik wil niet iets maken waar je langsloopt en denkt van: oh, mooi. Nee, het moet zo zijn dat je stil blijft staan en jezelf dingen gaat afvragen.”

Inspirerend

Exposeren doet Jansen regelmatig. Zo is haar werk tot en met 1 september te zien in de DRU in Ulft. Daarnaast hangt er een deel van haar collectie in het Doetinchemse Stadsmuseum en is ze elk jaar te vinden op Huntenkunst. ,,Dat vind ik een inspirerende plek waarvan ik blij ben dat ik er iedere keer weer mag staan. Dat motiveert om jezelf te blijven vernieuwen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.