Volledig scherm
Henk Welling. © Jan Ruland van den Brink

Steenhouwer Henk (62) uit Ulft is dol op letters

Mijn werkIn de nieuwe rubriek ‘Mijn werk’ vertellen inwoners van de regio over hun bijzondere baan.

,,Prachtig, hoe de zon op de ingekerfde natuurstenen schijnt", zegt Henk Welling (62) terwijl hij over zijn werkplaats in Ulft loopt. 

Letterbeelden staan uitgestald

Zowel binnen als buiten de oude brandweerkazerne, die hij 2,5 jaar geleden kocht en is omgedoopt tot zijn Letter Steenhouwerij, staan letterbeelden uitgestald. ,,Ik werk en woon op een prachtige plek, zo aan de Oude IJssel", vindt Welling, voor wie zijn passie en privé geen gescheiden zaken zijn. ,,Alles loopt door elkaar heen."

Hij werd opgeleid als leraar tekenen en handenarbeid aan de Kunstacademie. ,,Daarna heb ik mij gespecialiseerd in het ambacht steenhakken."

Letters: Welling is er dol op. ,,Graveren in steen doet de mens al eeuwen, vroeger met name om een boodschap achter te laten.” 

Quote

Ik werk en woon op een prachtige plek aan de Oude IJssel. Alles loopt door elkaar heen

Henk Welling

Maakproces is net zo belangrijk

Volledig scherm
Henk Welling maakt letters in steen. © Jan Ruland van den Brink

Zelf houdt hij zich op dit moment, naast het geven van cursussen en workshops, bezig met gedenkbeelden en monumenten ter herinnering aan een persoon of gebeurtenis. ,,Het gaat niet alleen om het resultaat", legt Welling uit, ,,het maakproces is minstens zo belangrijk.”

Samen met de opdrachtgever bekijkt de kunstenaar in welke vorm hij iets of iemand het best kan herdenken. ,,Altijd in samenspraak met bijvoorbeeld de familie van een overledene." Welling is ook bij de plaatsing van het resultaat.

De kunstenaar komt zo vaak in aanraking met verdriet en de dood. ,,Maar voor mij zijn het ook thema's die heel sterk bij het leven horen", stelt Welling dan, die zich goed in de rouw van anderen weet in te leven. Als kind verloor hij zijn oudste zus.

100 proces focus

Iets moois maken voor een ander geeft hem voldoening. ,,Daarbij ben je, doordat je je 100 procent focust op dat kleine puntje van de beitel, heel mindfull bezig tijdens het bewerken", zegt de letterhakker. ,,Ook dat werkt rustgevend. Daarbij zie je, al gaat het langzaam, resultaat, wat ook veel voldoening geeft."

Opdrachten komen vanuit het hele land binnen. Voor De Nieuwe Kerk in Amsterdam maakte Welling ook een monument. Dat herinnert aan het feit dat een eeuw geleden de eerste druk van Herfsttij der Middeleeuwen van Johan Huizinga uitkwam.

Quote

Doordat je je 100 procent focust op dat kleine puntje van de beitel ben je heel mindfull bezig tijdens het bewerken

Letterhakker Henk Welling

Nieuw leven voor het altaar

Op dit moment tikt de beitel in het oude altaar van de Sint Martinuskerk in Megchelen.

,,Net als heel veel kerken is dit gebouw aan de eredienst onttrokken”, zegt Welling. Samen met zijn ervaren cursiste Ingrid Bokkers, die zelf woonachtig is in het dorp, blaast hij het altaar nieuw leven in. ,,Zij doet het voorwerk, ik het verfijnde werk", aldus Welling, die de steen uiteindelijk met een ingekerfde tekst teruggeeft aan Megchelen. ,,Het is de bedoeling dat dit monument bij de begraafplaats naast het kerkgebouw wordt geplaatst."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.