Volledig scherm
© Nico Hendrixen

Stof vangen in een lijstje

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar zit een gedachte of een gevoel achter. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman ontrafelt deze zomer foto's van lezers en geeft tips voor iedereen met een camera in zijn hand.

Nico Hendrixen stuurde ons deze foto van een lome zomeravond waarop het graan wordt geoogst. Dat zal dan toch een foto van vorig jaar zijn? Dat mag hé, we hoeven foto's niet weg te gooien. 

Stoffig gebeuren

Hij schrijft er het volgende bij: 'Vanavond was men net over de Duitse grens bij Anholt druk bezig met de graanoogst. In deze tijd van droogte een stoffig gebeuren. Misschien ook een geschikte foto om te gebruiken. Zou het leuk vinden dat een van de foto's door de heer Meerman behandeld wordt.'

Aha, we behandelen de foto dus niet alleen om er naar te kijken, maar ook om er woorden bij te bedenken. Want met woorden krijgen we toegang tot de foto. Maar dit is nou net een foto die niet zo veel extra's nodig heeft. De sfeer is mooi gevangen, die van een droge warme avond. We snappen dat er geoogst wordt. Het stof steekt stoer af tegen de donkere bomen in de achtergrond.

Goed gekaderd

Het beeld is vooral zo sterk omdat er goed gekaderd is. De schaduw op de voorgrond, de boombladeren links, de donkere takken rechts, die vormen een lijst om het onderwerp heen: de maaimachine in het veld. Zo richt je de aandacht naar het midden. Die rijen gedorst goudgeel graan geven golven aan het gulle zonlicht dat weldadig over het land ligt. De horizon is een fijn stukje onder het midden. Een klassieke opbouw voor een landschapje, dat is het.

Jammer eigenlijk dat er nu niet drie arenleesters op de voorgrond de laatste strohalmen verzamelen. Daar is een beroemd oud schilderij van. Je zou bijna denken dat je die er maar met Photoshop in moet zetten. Maar ik weet zeker dat als je dit plaatje laat afdrukken en je stopt het in een leuk houten lijstje, dat je er dan met plezier naar kunt kijken. En stop dit stukje tekst dan achter in de lijst. Leuk voor later.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.