Tilly’s woonkamer staat vol met modelambulances: ‘Een beetje uit de hand gelopen’

Bijzondere hobbyMAURIK - Tilly Smits (68) uit Maurik heeft in haar twee vitrines die vol staan met modelambulances. Ze heeft er inmiddels al zo’n 350 verzameld en die staan allemaal netjes op merk gesorteerd. ,,Vrienden die op vakantie in het buitenland zijn, gaan voor mij op zoek.’’

Tilly’s verzameling is al flink, maar nog lang niet zo groot als die van haar broer die in Zeeland woont. Hij heeft er inmiddels al zo’n zeshonderd. „Maar hij is eerder begonnen. Hij is zo’n zes jaar geleden gestart met verzamelen. Toen hij aan mij vertelde dat hij daar zo mee bezig was, ben ik mee gaan sparen. Maar op een gegeven moment zei hij: waarom doe je het niet zelf? Daarop ben ik ook begonnen. Voor mijn verjaardag kreeg ik er eens behoorlijk wat. Vanaf dat moment is het een beetje uit de hand gelopen.” 

Gezonde rivaliteit

Tilly heeft niet alleen ambulancewagens, maar ook helikopters, bootjes en vliegtuigen. Broer en zus hebben een gezonde rivaliteit als het gaat om verzamelen. Natuurlijk is het leuk om een bijzonder exemplaar te hebben terwijl de ander die niet heeft. Maar ze helpen elkaar waar mogelijk. „Als hij er één dubbel heeft, dan krijg ik die en andersom. Als hij er één ziet die we beide niet hebben, dan koopt hij er direct twee.”

Volledig scherm
Tilly Smit met haar modelambulances. © William Hoogteyling

Maar waarom sparen ze uitgerekend modelambulances? Komt door hun passie voor het werken in de zorg. „We komen allebei uit de zorgwereld. Ik ben met pensioen, maar doe nog vrijwilligerswerk in het verzorgingstehuis waar ik altijd heb gewerkt, Lingewaarde in Tiel. Daarnaast heb ik interesse in auto’s. Dat komt door mijn zoon, die is automonteur.”

Beurzen en rommelmarkten

Tilly komt op verschillende manieren aan haar ambulances. Ze gaat naar beurzen en rommelmarkten. Daar is het vaak goed zoeken, zegt ze. „Het is niet makkelijk om ambulances te vinden. Ga maar eens een keer kijken: je ziet altijd maar weer die politieauto’s en brandweerwagens, maar bijna geen ambulances. Soms vind ik een hele mooie, maar dan is hij erg duur. Die koop ik dan niet. Het moet wel leuk blijven.” 

Ze wordt gelukkig goed geholpen door haar vrienden, die zelfs voor haar gaan zoeken als ze op vakantie zijn. Soms levert dat een mooi exemplaar op, soms alleen een mooi verhaal. „Vrienden van mij waren in Japan. Omdat weinig mensen daar Engels spraken, hebben ze met behulp van Google Translate in het Japans gevraagd waar er speelgoedambulances te koop waren. Met een foto er bij. Maar niemand begreep hen. Ze zijn toen twee keer bij een ziekenhuis terecht gekomen! Het is dus niet gelukt, maar het is wel een leuk verhaal.”

Quote

Het is niet makkelijk om ambulances te vinden. Ga maar eens een keer kijken: je ziet altijd maar weer die politieauto’s en brandweer­wa­gens, maar bijna geen ambulances.

Tilly Smits

Nieuwe exemplaren

De Maurikse is op zoek naar nieuwe exemplaren, met in het bijzonder dierenambulances. Die heeft ze namelijk nog niet. Dus hebt u misschien nog ergens een modelambulance staan en wilt u Tilly helpen? Stuur dan een e-mail naar tillysmits8@hotmail.com

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.