Volledig scherm
© Raphael Drent

Touwtrekkers scherp in beeld, of net niet

zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Erichem, vlak bij Buren, is touwtrekken groot. Op het touwtrektoernooi van afgelopen zaterdag werd alvast een voorproefje genomen op het grote toernooi deze zomer: het NK touwtrekken, ook in Erichem.

Veel stilstaande kracht

Telkens twee teams van acht mannen - doen er eigenlijk ook stevige vrouwen mee?- trekken aan weerszijden van een stuk touw. Afijn, wie heeft niet in zijn jeugd bij de gymles getouwtrekt? Getouwtrokken? Touw getrokken?

Als je goed naar de wedstrijd kijkt is het best spannend, om zo veel stilstaande kracht te zien. Totdat er ineens één team omgaat en de ander alsnog winnend achterover kukelt.

Instructief plaatje

De fotograaf heeft er een mooi instructief plaatje van gemaakt. Instructief voor de kijker, voor de fotograaf in spé. Iedereen die ooit een fotocursus volgde weet nog dat in les twee het lastige onderwerp scherptediepte aan de orde kwam. Als voorbeeld zet de docent dan een stel voorwerpen op tafel, vaak schaakstukken, en toont dan aan dat met een wijd open lens, dat is een groot diafragma met een laag getal - zie je hoe lastig - de scherpte vóór en achter het scherpstelpunt snel afneemt. 

Hier zie je dat mooi in beeld gebracht met de touwtrekkers. De fotograaf stelde scherp op de derde man in de rij. Direct voor en achter hem is het beeld nog scherp, maar de aller voorste en de achtersten zijn al onscherper. Dat noemen we een kleine scherptediepte.

Onscherpte-effect

Doordat de foto met een telelens is gemaakt, kijk maar, van voor naar achter worden de mannen maar weinig kleiner, is dat onscherpte-effect sneller bereikt. Wijd open diafragma is dus fijn omdat dan je sluitertijd relatief kort kan blijven -dat voorkomt bewogen foto's- en het levert tegelijk een dieptewerking in het beeld op door het verschil in scherpte.

Maar of de mannen naar ons toe of van ons af bewegen, dat zien we helaas niet. Zou de gezichtsuitdrukking iets verraden?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.