Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Traditionele blik met een modern kantje

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenbergh in de gemeente Montferland aan de Gelderse oostgrens moet bekender worden. En daarom vraagt directeur Marijke Brouwer daar aandacht voor. Heel Nederland mag van haar weten dat dit een van de grootste en mooiste kastelen van het land is en dat deze parel absoluut ontdekt moet gaan worden.

Híer moet je zijn voor middeleeuwse kunst, hedendaagse trouwerijen, filmopnames en verhalen over de Tachtigjarige Oorlog in Gelre. Je zou zeggen dat dat wat veel is om te laten zien in éen foto in de krant. Maar wat kan je dan doen als fotograaf?

Kaders

Als je weet dat het een groot gebouw betreft, dan neem je de fisheyelens mee. Je wilt per slot alles binnen de kaders van je foto krijgen. Die lens fotografeert niet alleen met een brede hoek, maar vertekent het ook een beetje. Vooral aan de randen van het beeld zie je dat alles een beetje bol staat. Kijk eens naar de palen van de brug over het water: helemaal scheef en krom, wat in werkelijkheid natuurlijk - en hopelijk- niet zo is.

Ook de bomen links en rechts bovenin de foto komen scheef het beeld binnen zakken, als gevolg van deze zelfde lenstruc. Of stonden die misschien van zichzelf al wel scheef? Van brugpalen wéten we dat ze recht moeten staan, maar van bomen kan dat natuurlijk ook anders zijn. Het is een opname met een fijne zon, met overdrijvende wolkjes, bladvrije bomen, volledig overzicht over de gebouwen, een fijne reflectie in het water en geen storende objecten of niet ter zake doende personages.

Krom

Zo'n beeld lijkt een beetje op hoe in vroegere tijden afbeeldingen van kastelen werden gemaakt. Op die lensvertekeningen na dan. Zelfs die kadrering, door de takjes in de lucht en de oever zo mooi krom op de voorgrond, getuigt van een traditionele aanpak.

Zo zie je maar dat je dus ook als nette fotograaf best vanuit de struiken kunt fotograferen als je daarmee de aandacht in het midden wilt leggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.