Volledig scherm
Foto ter illustratie. Bezoek Paul Kruger bij het stadhuis Oudezijds Voorburgwal op 20 december 1900. © Jacob Olie/Stadsarchief

Vandaag 118 jaar geleden: de Triomftocht van Paul Kruger

Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 7 december 1900.

Vandaag reist Paul Kruger door Gelderland. In Nederland is niemand is zo populair als hij, de president van Transvaal, de leider van de 'stamverwante Boeren' die in Zuid-Afrika tegen het verdorven Engeland voor hun onafhankelijkheid vechten. Hoe geliefd Kruger is, blijkt tijdens zijn treinreis door Gelderland. 

Mensen zitten op daken

Om 12.00 uur stoomt de trein vanuit Duitsland station Zevenaar binnen. Het hele dorp is op de been. De mensen zitten zelfs op daken, in bomen en op de stationsoverkapping om 'den held van den dag' te zien. In Arnhem staan 39 verenigingen 'met haar banieren' op het perron, alsmede de voltallige gemeenteraad. Terwijl het Wilhelmus wordt gespeeld, verlaat de trein het station. Kruger zet zijn triomftocht voort naar Ede, Utrecht en Den Haag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.