Vandaag 34 jaar geleden: De heuvels van het Montferland

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 28 februari 1985.

Gisteren, woensdag, werd voor het eerst de Grote Prijs Wielerrevue verreden: 182 kilometer met start en finish in ‘s-Heerenberg. Het is de start van het wielerseizoen en de opmaat voor de Omloop Het Volk aanstaande zaterdag.

Vanwege de mist was het parcours ingekort. De lange ronde door de vlakke Achterhoek werd geschrapt, en in plaats daarvan reed het peloton de ‘finaleronde’ van veertien kilometer door de heuvels van het Montferland niet vier, maar dertien keer. Zo werd de koers een stuk boeiender, vonden de renners.

Na 120 kilometer demarreerde Jan Raas op de Peeskesbult, de lastigste klim in de wedstrijd. Negen man gingen mee in de ontsnapping. Op de meet sprintte winnaar Johan Lammerts net iets rapper dan ploegmaat Eric Vanderaerden.

Volledig scherm
Blurry cyclist silhouette and shadow on a proteted bike path in sunset, fietsen, fiets © Think Stock photos
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.